Milyonlarca ev sahibi için yeni dönem başladı 'Bir ay içinde bunu yapmak zorunlu'

Milyonlarca ev sahibi için yeni dönem başladı 'Bir ay içinde bunu yapmak zorunlu'
Kira geliri 21 bin TL’nin üzerinde olan ev sahiplerinin bir an önce harekete geçmesi gerekiyor. Kiracılar da kontrolünü sağlayabilecek.

Ev sahipleri için yeni dönem başladı. Milyonlarca ev sahibi son tarihin kaç olacağını sorguluyor. Kira geliri 21 bin TL’nin üzerinde olan ev sahiplerinin beyanname vermeleri zorunlu tutuluyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından vergi kaybını önlemek amacıyla zorunlu tutulan bu sürece artık kiracılar da dahil oluyor.

SÜREÇ BAŞLADI

Ev ve mülk sahiplerinin kira gelirleri üzerinden vergi kayıplarını önlemek amacıyla ortaya çıkarılan kira beyanname verme zorunluluğu süreci başladı. Gayrimenkul sahibi olan kişilerin vermesi gereken beyannameler için bir an önce harekete geçmeleri gerekiyor. Beyannameler 1 Mart - 1 Nisan tarihleri arasında verilebilecek.

‘KİRA BİLDİRİM FORMU’ İLE KİRACILAR DA SÜRECE DAHİL EDİLDİ

Dijital Vergi Dairesi abonesi olan kiracılar, ‘Kira Bildirim Formu’na ulaşarak ev sahiplerinin beyan ettikleri kira gelirleri ile kendi beyanlarını karşılaştırabiliyorlar. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) vergi kayıp ve kaçağını önlemek için ortaya koyduğu sistemde kiracılar da böylece sürecin bir parçası oluyor.

KİRA BEYANNAMESİ NASIL DOLDURULUR?

Beyannamenin elektronik ortamda verilmesi zorunlu oluyor. Gayrimenkul sahiplerinin Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesine giriş yaparak, yani gib.gov.tr adresinden hazır beyanname sistemini doldurmaları gerekiyor. Veya Dijital Vergi Dairesi üzerinden hazır beyana ulaşılabiliyor.

BEYANNAME VERMEYENE CEZA GELİYOR

Beyanname verilmezse veya eksik beyan edilirse cezai işlem bulunuyor. GİB tarafından belirtilen süre içerisinde beyanname verilmediği takdirde özel usulsüzlük cezasının verileceği bildirildi. Verginin süresinde tahakkuk edilmemesi durumunda verginin bir katı vergi ziyaı cezası verilecek.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.