Mesai saatleri değişiyor mu 'Herkesin atladığı o detay ortaya çıktı 'SGK uzmanı canlı yayında açıkladı

Mesai saatleri değişiyor mu 'Herkesin atladığı o detay ortaya çıktı 'SGK uzmanı canlı yayında açıkladı
Mesai saatlerinin kısaltılması Türkiye'nin gündeminde önemli bir yer tutarken SGK Uzmanı Emin Yılmaz, bu konuda milyonlarca çalışanın detayları ortaya koydu.

Uygulamanın işleyişinde hak kaybı yaşanmaması için 4 günlük çalışma süresinde mesai saatlerinin 1-1,5 saat uzatılabileceğini ve bu şekilde 3 gün izne yer açılabileceğini belirtti. Ayrıca, çalışma saati düzenlemesinin avantaj ve dezavantajlarını da açıklayarak, maaşlarda kayıp olmayacağının altını çizdi.

e2b02505c3ac7d7355acf471116bc647970a313d.jpegDünya genelinde 4 gün çalışmaya geçen ülkeler arasında İngiltere, Hollanda, İspanya, İsveç, Portekiz, Danimarka, Belçika, Finlandiya, İzlanda ve Birleşik Arap Emirlikleri bulunurken, 4 gün çalışma denemesi yapan ülkeler arasında ABD, Almanya, Kanada, İsviçre ve Avustralya yer alıyor.

Mesai saatlerinin azaltılması konusu listedeki bu ülkelerin yanı sıra Türkiye'nin de gündemine gelmiş durumda.

ekran-goruntusu-2024-02-26-153709.pngTürkiye'de 32 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren mesai saatleri düzenlemesi ile haftalık 45 saat olan çalışma saatlerinin 35-40 saate indirilmesi ve 21 yıllık iş kanununun değiştirilmesi önerilmişti.

Mezitli Belediyesi'nin bu yönde attığı ilk adımın ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, henüz bakanlık tarafından bir açıklama yapılmadığı sürece kamuoyunda yer alan haberleri dikkate alınmaması gerektiğini belirtti.

ekran-goruntusu-2024-02-26-153645.pngSGK Uzmanı Emin Yılmaz, CNN Türk canlı yayınında mesai saatlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Pandemi süreciyle birlikte çalışma hayatında bazı değişikliklerin yaşandığını belirten Yılmaz, bu değişikliklere hukuki düzenlemelerin de ayak uydurması gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, İngiltere merkezli bir sivil toplum örgütü olan 4 Day Week Global'in çalışma modeline değinerek, birçok ülkede bu tür denemelerin yapıldığını ve bazı ülkelerde bu uygulamanın yasalaştığını ifade etti.

Emin Yılmaz, 4 gün çalışma ve 3 gün izin sistemi ile iş gücü verimliliğinin artabileceğine dikkat çekerek, çalışanlar için daha sağlıklı bir iş ortamı ve daha fazla zamanın aileye ayrılabilmesi gibi avantajları sıraladı.

ekran-goruntusu-2024-02-26-153633.pngAyrıca, bu modelin şirketlerin insan kaynakları maliyetlerini azaltabileceğini ve iş arayanlar için şirketleri daha cazip hale getirebileceğini belirtti.

Ancak, çalışma günü sayısının azalmasının bazı işverenlerin ücret indirimi taleplerine neden olabileceğini ancak bu durumun iş kaybına veya üretim kaybına yol açmadığını da dile getirdi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.