Mert Başaran konut ve arsa sahiplerine 'dikkat' diyerek uyardı 'Bunu yapan 3 milyon lira vergi cezası ödeyecek'

Mert Başaran konut ve arsa sahiplerine 'dikkat' diyerek uyardı 'Bunu yapan 3 milyon lira vergi cezası ödeyecek'
Mert Başaran konut ve arsa yatırımcılarına ‘dikkat’ diyerek açıkladı.

Pek çok vatandaş yatırım amaçlı arsa ve konu alımlarını yapıyor. Ancak alımlar yapılırken bazı bilinmeyen sorunlarda göze çarpıyor. Onlardan biri ise vergi cezası oluyor. Ünlü ekonomist Mert Başaran konut ve arsa yatırımcılarına ‘dikkat’ diyerek kritik açıklamalara imza attı.

Enflasyon rakamlarındaki devasa artışlar konut ve arsa fiyatlarını da etkilemeye başladı. Öyle ki Ocak ayında düşüş yaşayan konut ve arsa fiyatlarında hareketlenmeler yaşanıyor. Bu noktada arsa ve konut yatırımcılarının bazı bilmediği hususlarda gelecekte çok can yakıyor. Onlardan birini ise ünlü ekonomist açıkladı.

detay1666177212.gif

BAŞARAN: BU FIRSATI KAÇIRMAYIN

Ünlü ekonomist Mert Başaran, konut ve arsa yatırımcılarına kritik uyarıda bulundu. Mert Başaran konut veyahut arsa alımlarında dikkat edilmesi gereken bir hususun olduğuna değinirken, “Bir ev veya arsa satarken tercihen 5 yıl beklemenizi tavsiye ediyorum. Çünkü yıl geçtiğinde sıfır vergi var. Kısacası 100 bin TL’ye bir ev aldınız, 5 yıl sonra 10 milyona da satsan vergi ödemiyorsunuz. Ancak 5 yıl olmadı 4 yıl 11 ay sonra sattığınızda ettiğiniz karın tamamı belli bir oranda enflasyona göre hesaplanarak burada çok ciddi vergi çıkabiliyor. Dolayısıyla bu fırsatı kaçırmamak için yapmayın” dedi.

vergi-241.webp

“3 MİLYON TL CEZA ÖDEYEBİLİRSİNİZ”

Başaran ayrıca kritik noktaya da ayak basarak, “1 milyon liraya ev aldınız. 3,5 yıl sonra 5 milyona satıyorsunuz devlet diyor ki; ben bunu enflasyon hesap makinasıyla bugünkü değere indiriyorum. O da yaklaşık 2.2 milyon oldu diyelim. 2.2 üzerindeki O rakam senin karın diyor. ‘Bu kardan onu düşer, aradaki farkı da vergi olarak alırım’ diyor. Bu bazen çok ciddi rakamlar oluyor. Bir yeri yarın 7 milyona satarken 2 milyon 2,5 milyon vergi ödeme durumunuz olabiliyor Eğer bunu unuttuysanız veya hesaplamadan bunu yaptıysanız ve 5 yılda dolmadıysa yandınız. Çünkü artık o vergi cezasını da geçirdiğiniz için ‘vergi ziyaı cezası’ diye ayrı bir cezayla 2,5 3 milyon liralara kadar ceza ödeyebilirsiniz” şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.