Bayram mesaisi nasıl hesaplanır? Uzman isim tek tek açıkladı! Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor

Bayram mesaisi nasıl hesaplanır? Uzman isim tek tek açıkladı! Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor
Ramazan Bayramı tatilinde çalışmak durumunda kalan çalışanların mesai ücretlerinin nasıl hesaplandığı uzman isim tarafından açıklandı.

Ekonomik döngünün sürekli devam etmesi için sağlık, güvenlik, gıda, perakende ve turizm gibi sektörlerde faaliyet gösteren işçilerin tatil süresi gözetmeksizin çalışmaları gerekiyor.

Posta Gazetesi'nden Ekrem Sarısu'n haberine göre, Ramazan Bayramı ve idari izinli günler dahil bazı işçilerin çalışmaya devam etmeleri bekleniyor. Yasalar, bu fedakarlığa karşı işçilere önemli haklar tanınıyor.

multimedia-design-4.jpgİşte bu haklar:

Hayatın Olağan Akışı İçin

Uzun bayram tatilleri ile hafta sonu tatili arasındaki 1-2 günlük çalışma süreleri genellikle tatil ilan edilir. Ancak bazı işyerlerinde, işin doğası gereği, bayram günleri ve hafta sonu tatillerinde çalışma zorunluluğu olabilir.

Yasalarla Belirlenmiş

Ulusal bayram ve genel tatil günleri, 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun tarafından düzenlendi. Bu günlerde çalışan işçilere ödenecek ücret de 4857 sayılı İş Kanunu'nda ayrıntılı olarak belirtildi. Ancak uygulamada, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde ve bu günlerde çalışanlara ödenen ücret konusunda bazı işyerlerinde yanlış uygulamalar yapıldı.

entrepreneur-working-in-the-office-2210x1473.jpg3.5 Gün ve Hafta İçinde

Bu yıl Ramazan Bayramı tatili 3.5 gündür. Kamu çalışanları için, bayram öncesi 1.5 gün idari izinli sayıldı. Bu durumda bayram tatili, kamu çalışanları açısından 9 güne uzamakta.

Tatil Yapana Normal Ücret

Ulusal bayram günlerinde çalışmayan işçilere normal çalışma gününde ödenen ücret verilir. Ancak bu konuda işverenlerin ve çalışanların kafa karışıklığına neden olan yanlış uygulamalar mevcut.

maxresdefault.jpgYazılı Onay Şartı Var

İşveren, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışacak işçiden yazılı onay almak zorunda. Onay alınmadığı takdirde işçi çalıştırılamaz.

Hafta Tatiline Denk Gelirse Ne Olacak?

Hafta tatilinde çalışan işçilere normal günlük ücretin yanı sıra yüzde 50 fazla ödeme yapılması gerekiyor.

Ne Kadar Ödenir?

4857 sayılı İş Kanunu gereğince, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmayan işçilere normal bir günlük ücretin yanı sıra çalıştığı her gün için de normal bir günlük ücret ödenir.

ekran-goruntusu-2024-04-10-085841.pngİdari İzin Kullananın Durumu

İdari izin, kamu çalışanlarına verilen bir izin. Özel sektör çalışanlarını ilgilendirmez. İşverenler, idari izin kullanmayan çalışanların bayram izinlerini uzatabilirler.

Yasal Saate de Dikkat Edilmeli

Haftalık çalışma süresi 45 saattir ve fazla çalışma süreleri yüzde 50 oranında zamlı olarak ödenir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.