Köylü her gün ormandan topluyor Et alamayana kilosunu 200 liradan satıyor

Köylü her gün ormandan topluyor Et alamayana kilosunu 200 liradan satıyor
Adana'da Kozan çevresinde yaşayan köylüler her gün ormandan topladıkları ve tadını etle bir tuttukları Kanlıca mantarını 200 TL'den satıyor. Köylüler hiç para vermeden topladıkları Kanlıca mantarına kolaylıkla alıcı buluyor.

Köylülerin kilosunu 200 liraya sattıkları Kanlıca mantarları kentte manavlarda 300 liradan satılıyor.

GÜNDE 5 KİLO TOPLAMAK MÜMKÜN

Tepebağ Dağı eteklerinde bulunan kızılçam ormanlarında Kızlarsekisi Mahallesi sakinleri doğada kendiliğinden yetişen Kanlıca Mantarı için ormanın her karışını geziyor.

mantar1.jpg

Bu yıl kuraklık nedeni ile çok fazla bulunmayan Kanlıca Mantarını ormandan sofralarına taşıyan köylüler gün ağarması ile birlikte mesaiye başlayarak her kızılçam ağacı çevresinde Kanlıca Mantarını arıyor.

mantar3.jpg

Ormandan mantarları bedavaya toplayan köylüler ürünü kilosu 200 TL'den satarken, manavda fiyat 300 TL'yi görüyor. Mantar merasının bulanların günde 5 kilo kadar topladığını söyleyen bir vatandaş "Ama bu sene ürün kıt. En fazla 2 kilo kadar toplanabiliyor" dedi.

mantar6.jpg

Kanlıca Mantarının sonbaharda yağışlar yoğun olunca daha fazla görüldüğünü kaydeden Hüseyin Sağlam, “Mantarı sonbaharda sabahtan öğlene kadar toplarız. Bu köyde toplayıp yemeyen yok. En çok böreğini yaparız” dedi.

mantar5.jpg

Mantar toplarken hem spor yaptığını, hem de ormanda şifa topladığını ifade eden Ali Gök, “Bu mantar Türkiye’nin birçok yerinde olur. Burada bizde sonbaharda ormanda toplar soframıza taşırız. Bütün köy mantar arıyoruz. İlçemizde pek bilinmez ama köylüler genelde bu mantarı yer. Biz satmıyoruz kendimiz tüketiyoruz. Şeker hastaları, kanser hastalarına iyi geldiği söyleniyor. Zehirli olup olmadığını ben çocukluğumdan beri topladığım için biliyorum. Zehirli mantarlar zaten farklı oluyor. Dikkatte ediyoruz" dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.