İsteksiz ders çalışanlara 5 öneri

İsteksiz ders çalışanlara 5 öneri
Çocukların ders çalışmaya ilgi duymaması, birçok anne-baba için can sıkıcı bir durumdur. Bu sorun, hem öğrencilerin hem de velilerin başarısını ve mutluluğunu etkiler. Çocuk gelişimi Uzmanı Bayram Deleş, bu konuda nasıl yardımcı olabileceğinizi anlatıyor.

İsteksiz ders çalışanlara 5 öneri

Okul döneminde çocukların ders çalışmaya istekli olmalarını sağlamak için anne ve babaların yapabileceği bazı şeyler vardır. Çocuk Gelişimi Uzmanı Bayram Deleş, bu konuda şu tavsiyelerde bulunuyor:

ÖDÜLLENDİRİCİ CÜMLELER KURMAK

"Çocuğun, ödevini doğru mu yoksa yanlış mı yaptığı konusunda yorum yapacak olan sınıf öğretmenidir. Bu nedenle ebeveynler ödevin doğruluğuna yanlışlığına değil, çocuğun çabasına odaklanmalı. “Bugün ödevini yapmak için çok çalıştın. Senin adına çok sevindim, çünkü bu kadar emek verdin” gibi cümlelerle çocuğun çabasını gördüğünüzü ifade edebilirsiniz. Bu sayede ödevin doğru ya da yanlış olmasından ziyade sürece odaklanan ödüllendirici cümleler kurmak uzun vadede çocuğu daha da cesaretlendirecektir."

DER ÇALIŞMA ALANI YARATMAK

"Çocuğunuzun ödevlerini yapması ve ders çalışabilmesi için sessiz bir yer seçmesine izin verin. Televizyonun, müziğin ve diğer teknolojik araçların kullanılmadığı bir ortam bulun. Okul çağında birden fazla çocuğunuz varsa, onların ayrı ortamlarda ödev yapmasını sağlayarak dikkat dağıtıcı unsurların en alt seviyede tutulmasına olanak sağlayın."

screenshot-21-3.jpg

MÜKEMMELİYETÇİ OLMAYIN

"Birçok anne ve baba çocuğundan çoğu zaman yaptığı şeyleri mükemmel olmasını beklemekte. Öğretmenleri bilmektedir ki bu ödevlerle birlikte öğrencilere hata yapabilme imkanı veriliyor. Çocuklardan mükemmel ödevler yapmalarını ve mükemmel öğrenciler olmalarını bekleyen ebeveynlerle yaşamak, tüm çocuklar için zor ve motivasyon kırıcı olmaktadır."

ÖDEVLERE REHBERLİK EDEN EBEYN OLMAK

"Birçok anne ve baba ödevlerini yapmayan çocukları için son çare olarak öğrencilerin ödevlerini kendileri yapıyor. Anne ve babalar bu hataya düşmemeli. Çocuklar ödevlerini yanlış dahi yapıyor olsalar bırakın kendileri yapsın. Hata yapmayı ve yanlışlarını bu yaşlardan itibaren görmeleri gelişimleri için de önemli."

ÖDEV ZAMANI BELİRLEMEK

"Ödev yapmakta zorlanan öğrenciler bazı zamanlar ise ne zaman ödev yapmaları gerektiğini bilememelerinden kaynaklanıyor. Anne ve babalar çocuklarına ödev saatlerini belirlemeleri çocukların Ödev yapmaya daha eğilimli olmalarına imkan sağlayabilir."

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.