Hayat kurtaran detay! Otoyol kenarlarındaki beyaz levhalar ne işe yarar?

Hayat kurtaran detay! Otoyol kenarlarındaki beyaz levhalar ne işe yarar?
Yol kenarında bulunan beyaz levhaların ne işe yaradığını biliyor musunuz? Çoğu sürücünün ne işe yaradığını bilmediği otoyol kenarlarındaki beyaz trafik levhalarının hayat kurtaran detayını sizler için araştırdık. İşte o detaylar…

Otoyolların kenarlarında bulunan beyaz levhaların anlamını biliyor musunuz? Bu levhalar kontrol kesim levhası denilen trafik levhalarıdır. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yolların tanımlanması amacıyla kullanılmaktadırlar.

Yol kenarlarındaki bu beyaz levhalar kaza, yangın gibi acil müdahale edilmesi gereken durumlar için bulunduğunuz konumun belirtilmesine yarıyor. Acil durumlarda bu tabeladaki bilgileri yetkililere bildirerek yardım en hızlı şekilde gelmesini sağlayabilirsiniz.

Yol kenarındaki beyaz levhanın ne işe yaradığını biliyor musunuz? İşte yanıtı - Resim: 2

Otoyolların numaralandırılması için büyük şehirler esas alınmıştır. Kullanılacak numaraların en çok iki rakamlı olacak şekilde büyük kentlerde konumlandırılmış ve bu kentleri temsil edecek numaralar tanımlanmıştır.

İstanbul’a 1-19, Ankara’ya 20-29, İzmir’e 30-39, Adana’ya 50-59 numaraları ayrılmıştır. Örneğin, İstanbul-Ankara Otoyolu O-4 olarak belirlenmiştir. Otoyol numaralama sisteminde ilk harf yolun otoyol olduğunu sonraki iki hane hat numarası son iki hane ise kesim numarasıdır.

Bağlantı yolları erişme kontrollü ise A, yarı erişme kontrolü ise B harfleri verilmektedir. Hat numarası verildikten sonra her kavşakta kesim numarası değişmektedir.

Kontrol kesim levhaları, otoyol ana gövdesi ve bağlantı yollarında her iki seyir yönünde olmak üzere, iki yönlü bağlantı yollarında yalnız sağ tarafta kullanılmaktadır.

Trafik işaret levhaları ile aynı direk üzerinde kullanılması durumunda ise işaret levhası ile arasında yeterli miktarda boşluk bırakılmaktadır.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.