Hangi meslek grubu yüzde kaç zam alacak İşte 2024 zamlı maaş tablosu

Hangi meslek grubu yüzde kaç zam alacak İşte 2024 zamlı maaş tablosu
Ocak ayının yaklaşması ile birlikte milyonlarca emekli ve çalışan maaşlarına yapılacak zam oranına kilitlenmiş durumda. Hangi meslek grubu yüzde kaç zam alacak İşte 2024 zamlı maaş tablosu...

Şirketlere danışmanlık veren Mercer, 2024 yılında firmaların ortalama yüzde 50 zam yapacağına dair tahminde bulundu. En yüksek zam vermesi beklenen sektör ise yüzde 71'le sigorta olduğu aktarıldı.

para1aamakine.jpg

Mercer, 2023 Ücret ve Yan Haklar Araştırması’na paylaştı. Araştırmaya 1.744 firma katılım sağladı.

Buna göre 2024 yılı için firmalar ücret artışını ortalama yüzde 50 olması tahmin ediliyor. Firmaların yüzde 59’u yılda bir kez, yüzde 33’ü iki kez ve yüzde 8’i üç veya daha üzerinde zam gerçekleştirmeyi planlanıyor.

calisan3aa.jpg

Dünya gazetesinin yer verdiği habere göre, 2022 yılının son çeyreğinden Eylül 2023'e kadar en fazla ücret artışı gösteren sektörler sırasıyla yüzde 115'le lojistik, yüzde 114'le perakende, yüzde 108'le enerji sektörü gerçekleşti.

En fazla ücret artışı gösteren iş kolları ise tedarik zinciri, üretim ve mühendislik oldu. Firmaların en fazla bütçe ayırdığı yeni mezun rollerinde ise yapay zeka ve teknolojinin öncelik aldı.

2024tablo1-001.jpg

İstanbul en çok ücret alan yer oldu. Buna karşılık, İzmir ve Ankara bölgeleri ile İstanbul arasındaki ücret farkı her geçen yıl kapanıyor. Yeni mezun ve genel müdür arasındaki ücret farkı da birbirine yaklaşıyor. Geçen sene 14 kat olan farkın bu sene 13 kata düştüğü aktarıldı.

ŞİRKETLERİN ZAM PLANLARI ŞİMDİDEN BELLİ

Mercer Türkiye ve Doğu Akdeniz Kariyer Bölge Lideri Şadiye Azışık Kılcıgil, ise Türkiye’de özellikle pandemi sonrasında yaşanan ekonomik dalgalanmalarla birlikte bu yıl daha fazla görülen yüksek enflasyon, çalışan tarafında ücret artış beklentilerini de yükselttiğinin altını çizdi. Kılcıgil, 2024 yılında firmaların çalışanlarına yapması beklenen toplam ücret oranı artışı yüzde 50 olarak saptanacağını aktardı.

para3.jpg

para5.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.