Fitch'ten Türkiye için "enflasyon" değerlendirmesi "Ciddi düşüş bekliyoruz"

Fitch'ten Türkiye için "enflasyon" değerlendirmesi "Ciddi düşüş bekliyoruz"
Fitch Derecelendirme Kuruluşu, Türkiye'nin uygulamakta olduğu ekonomik politika stratejisinin devam edeceği öngörüsünde bulunarak önümüzdeki dönemde enflasyon oranlarında önemli bir azalma ve dışsal risklerde gerileme beklentisini dile getirdi.

Fitch Ratings, yakın zamanda gerçekleşen seçimlerin ardından beklenen mali disiplinin para politikasının etkinliğini artıracağını ve bu durumun sürdürülebilirliği halinde enflasyon düşüşüne, cari açık daralmasına ve döviz rezervlerinde iyileşmeye katkı sağlayacağını ifade etti. Fitch, Mart ayı sonunda yapılan yerel seçimlerde ana muhalefet partisi CHP'nin yüksek oy almasına karşın Haziran 2023'ten itibaren yürürlükte olan ekonomik politika yaklaşımının sürdürüleceğine olan inancını vurgulayarak bu durumun Türkiye'nin kredi notunun 'B+' seviyesine yükseltilmesinde etkili olduğunu belirtti.

Ayrıca Türkiye'nin enflasyonla mücadeledeki kararlı tutumunu sürdürdüğünü ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in başında bulunduğu ekonomi yönetimine olan desteğini tekrarladığını bu durumun siyasi istikrarın devam ettiğinin bir göstergesi olarak değerlendirdiğini açıkladı.

"ENFLASYONDA CİDDİ DÜŞÜŞ BEKLİYORUZ"

Kuruluşun değerlendirmesinde, Türkiye'de mayıs seçimlerinden sonra uygulanan ekonomi politikasının sürdürüleceğine inandıklarını belirtildi. "Hükümetin bu yılın geri kalanında harcamalardaki artışı azaltarak mali açığı düşüreceğine inanıyoruz. Enflasyonda ciddi düşüş ve dış kırılganlıkların azalmasını bekliyoruz" ifadeleri yer aldı.

Fitch Ratings, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB), yerel seçimlerin ardından sürpriz bir kararla politika faizlerini 500 baz puan artırarak %50'ye çıkarması, finans piyasalarında dikkat çekici bir gelişme olarak kaydedildiğini bildirdi.

TCMB'nin bu adımı, enflasyonla mücadelede para politikasının etkinliğini artırma çabasının bir parçası olarak görülüyor. Ancak, düşük faiz politikalarının uzun süreli uygulanması, yüksek oranda dolarizasyon, son dönemde alınan düzenleyici önlemler ve enflasyon ile döviz kuru üzerindeki baskı beklentileri nedeniyle para politikası aktarım mekanizmalarının zayıfladığına işaret ediliyor.

Fitch'in analizine göre, seçim öncesi artan mali harcamaların bütçe açığını genişlettiği ve merkezi yönetim bütçe açığının 2024'ün ilk çeyreğinde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) %5,2'sine ulaştığı, faiz dışı açığın ise %2,6 seviyesinde gerçekleştiği belirtiliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.