EYT kapsamında şartlar belli oldu'Staj ve çıraklıkta iki istisna belirlendi'

EYT kapsamında şartlar belli oldu'Staj ve çıraklıkta iki istisna belirlendi'
Emeklilik için gün sayan vatandaşlar için erken emeklilik koşulları önem arz ediyor EYT avatajlarından yararlanmak isteyen vatandaşlar gelişmeleri yakından takip ediyor 'Staj ve çıraklıkta iki istisna belirlendi' işte detaylar...

Staj ve çıraklık sigortası konusundaki gelişmeler birçok vatandaş tarafından merak ediliyor. Sigortalı olarak çalışmaya başlamadan önce yapılan staj ve çıraklık sürelerinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından primli olarak kabul edilmesini sağlayan staj ve çıraklık sigortası, emeklilik için gerekli prim gün sayısına eklenir ve emeklilik hakkı kazanma sürecini hızlandırabiliyor.

STAJ SİGORTASI NEDİR?

Staj sigortası, avukatlık stajını tamamlayan avukatlar için geçerlidir. Avukatlar, sigortalı olmaksızın ilk 6 ay mahkemelerde, kalan 6 ay da avukat yanında olmak üzere toplam 1 yıllık staj sürelerini borçlanabiliyorlar.

İKİ İSTİSNA VAR

Staj ve çıraklık dönemlerinde sigorta yapılır ve iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı koruma sağlanır. Ancak, bu dönemler emeklilik hesabında başlangıç olarak kabul edilmez ve prim günleri eklenmez. Ancak, bazı istisnalar bu kuralın dışındadır. Avukatlar staj sürelerini borçlanabilirken, anneler için de başlangıç olarak kabul edilme durumu söz konusudur.

Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem'in haberine göre, bu şartlar, çalışma koşullarına göre değişebilir. Hizmet akdi ile çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu (4A) sigortalıları olarak kabul edilirken, kendi namına çalışanlar veya isteğe bağlı sigorta primi ödeyenler ise Bağ-Kur (4B) sigortalılarıdır. Kamuda çalışanlar ise emekli sandığına tabi (4C) çalışanlar olarak sınıflandırılırlar.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.