Ev sahibi ve kiracılar dikkat 1 yıllık kira sözleşmesi dolunca ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi

Ev sahibi ve kiracılar dikkat 1 yıllık kira sözleşmesi dolunca ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi
Ev sahibi ve kiracılar arasında bazı anlaşmazlıklar çıkabiliyor. Bu nedenle "1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?" sorusu merak edilenler arasında yer alıyor. İşte kiracının hukuken hakları...

Mevzuata göre ev sahibi kontrat süresi dolmadan kiracısına “Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık” diyemez. Kira sözleşmesinde belirlenen artış oranı TÜFE ile veya sözleşmede yer alan diğer şartlara uygun olarak yapılır. Ev sahipleri, piyasadaki kira fiyatlarının yükselmesine dayanarak, kiracılarını keyfi olarak tahliye edemezler.

Kiracıları tahliye etmek için haklı bir sebepleri olmalıdır. Bu sebeplerden en önemlisi, kira borcunu zamanında ödemeyerek temerrüde düşmesi ve ardından tahliye davası açılmasıdır. Kiracıya noter aracılığıyla kira borcunu ödemesi için 30 günlük bir süre tanınır. Bu süre içinde ödeme yapılmazsa, tahliye davası veya icra takibi yoluyla icra mahkemesinden tahliye istenebilir.

56262.jpg

KİRACININ BAŞKA HANGİ DURUMLARDA EVDEN TAHLİYESİ TALEP EDİLEBİLİR?

Kiracının tahliye edilmesi için kira hukukumuzda belirli şartlar vardır. Bu şartlar şunlardır: Kiracı, bir kira dönemi içinde iki defa haklı ihtar almış ve ödeme yapmamışsa. Kiralanan yerde yıkım, tamirat veya tadilat gerekiyorsa. Kiralanan yerde yasak faaliyetler (kumar, fuhuş, uyuşturucu) yürütüldüğü anlaşılmışsa. Kiracı, kira sözleşmesi yaparken veya sonrasında tahliye taahhüdü vermişse.

Mal sahibi, taşınmaza ihtiyacı olduğunu kanıtlamışsa. Taşınmaz başkasına satılmış ve yeni malik tahliye istemişse. Belirsiz süreli kira sözleşmesi 10 yıl geçmiş ve mal sahibi 3 ay önceden tahliye bildiriminde bulunmuşsa.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.