Enflasyon üzeri zam SGK uzmanından emeklileri sevindirecek net rakam

Enflasyon üzeri zam SGK uzmanından emeklileri sevindirecek net rakam
Emekli zammı için Temmuz ayını işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının satır aralarını SGK uzmanı ekonomist Murat Bal okudu.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan seçimlerin öncesinde Bursa mitinginde yaptığı konuşmada emeklilerin beklediği seyyanen zamla ilgili bir açıklama yapmamış Temmuz ayında yapılacak zamma dikkat çekmişti. Erdoğan "Temmuzda, yılın ilk 6 ayındaki enflasyona göre, emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız." demişti. Erdoğan ayrıca ek gösterge ve prim eşitlenmesi konularında da çalışmalar yaptıklarının haberini vermişti.

Peki Erdoğan 'masaya tekrar yatıracağız' sözleri ile emeklilere ne mesajı verdi? 2024 yılını emekliler yılı ilan eden Erdoğan'ın masasında emekliler için hangi formüller bulunuyor.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal, katıldığı canlı yayında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerini masaya yatırarak açıklanın nasıl okunması gerektiğini anlattı.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal açıklamasında zaten Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez emekli maaşlarına zam yapıldığını belirterek "Sayın Cumhurbaşkanımızın burada anlattığı bence biraz daha farklı bir düzenleme" sözleri ile enflasyon üstü bir zamma işaret etti.

REFAH PAYI İLE BİRLİKTE ARTIŞ

SGK uzmanı Murat Bal "Burada Cumhurbaşkanımız Erdoğan tahminimce Temmuz'da yapılacak olan düzenlemede enflasyon rakamının da üzerinde bir refah payı ile birlikte artıştan bahsetti." diye konuştu.

Ocak ayında yapılan zamdan örnek veren Murat Bal Ocak ayı zam döneminde 6 aylık enflasyonun yüzde 37 civarında gerçekleştiği halde emekli maaşları yüzde 49.25 oranında zam yapıldığını ve Temmuz ayında da buna benzer şekilde enflasyonun üzerinde bir zam yapılmasının kuvvetli ihtimal olduğunu belirtti.


Ocak ayında verilen yüzde 12.5 puanlık bir artışın refah payı ile birlikte zamma dönüştüğünü belirten Murat Bal, Temmuz ayı zammında da buna benzer bir artışla, enflasyonun üzerinde bir zam beklediğini söyledi.

Ne kadar diye sormak tabii ki şu an için enflasyon rakamlarının da ne çıkacağını bilmiyoruz. Hedeflenen enflasyon rakamından biraz fazla geldi şubat atı enflasyonu.

O Yüzden ilk 6 aylık enflasyon rakamının da normal beklenenden hedeflenen rakamdan yüksek gelme olasılığı da var.

En düşük emekli maaşının yüzde 33 oranda artışla 7.500 liradan 10 bin liraya çıktığını diğer emeklilerin de yüzde 49.25 zam aldığını hatırlatan Murat Bal "Ben özellikle en düşük maaşta refah payının daha fazla olması gerektiğini kanaatindeyim" diye konuştu.

Temmuz ayında 28-30 bandında bir enflasyon, ilk 6 ay için 25-30 bandında bir enflasyon beklendiğini belirten Murat Bal emekli maaşlarda bu oranın en az 10 puan üzerinde bir maaş artışı yapılabileceğini söyledi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.