Emeklilere 3 kademeli zam iddiası Kök maaş ve en düşük emekli maaş tahmini geldi

Emeklilere 3 kademeli zam iddiası Kök maaş ve en düşük emekli maaş tahmini geldi
Cem Küçük, enflasyon sonrası 7.500 liranın altında emekli maaşı alanlara 3 kademeli zam yapılacağını iddia etti. Ancak bu zammın işçi ve Bağ-Kur'lular için yeterli olmadığını belirtti. Küçük, "Yüzde 37'lik zam adaletsiz. Bir revizyon gerekiyor" dedi.

Kamu çalışanları, emekliler ve SSK ile Bağ-Kur'luların maaşlarına yapılacak zam oranları netleşti. Bu zam oranları, milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor. Kamu çalışanı ve emeklilerinin maaşları yüzde 49,25 artarken, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşları yüzde 37,55 artacak. Bu zam oranları, enflasyon oranına göre belirlendi.

Emekli maaşlarına yapılacak zam oranları, enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından belli olacak. Emekliler, enflasyon farkı ve 3 kademeli zam formülü sayesinde maaşlarında artış bekliyor.

Emekli maaşlarına 2024 yılında büyük bir zam yapıldı. Emeklilerin en düşük aylığı, yüzde 49,25 oranında artarak 9.876 liradan 14.741 liraya yükseldi. Bu zam, kamu emeklileri için geçerli. SSK ve Bağ-Kur emeklileri de yüzde 37,57 oranında zam alarak maaşlarını artırdı. 2024 yılında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin en düşük aylığı ise 7.500 TL olarak belirlenmiş durumda.

Fakat emekli taban aylığında Ocak-Haziran döneminde bir revizyon yapılması planlanıyor. Bu revizyonla birlikte, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin en düşük aylığı 10.000 ila 11.500 TL arasına çıkabilir. Bu değişikliğin gerçekleşmesi için Meclis’ten bir kanun çıkması şart. Bu kanunun çıkması halinde, emeklilerin alım gücü daha da artacak.

"ZAMDAN YARARLANAMADILAR"

Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, emekli aylıklarına yapılan yüzde 37,57’lik zammın, kök aylık sistemi nedeniyle adaletsiz olduğunu savundu. Karakaş, kök aylık uygulamasının, aylığı 5.500 TL’nin altında olan emeklileri mağdur ettiğini, bu kesimin zammın tamamından yararlanamadığını vurguladı.

Karakaş, kök aylık uygulamasının, aylığı 5.500 TL’nin üzerinde olan emeklileri ise avantajlı kıldığını, bu kesimin zammın tamamını aldığını kaydetti. Karakaş, örnek olarak 6.500 TL kök aylığı olan bir emeklinin aylığının enflasyon farkıyla birlikte 8.254 TL’ye çıktığını, bu kişinin 754 TL’lik bir artış elde ettiğini belirtti. Karakaş, 7.500 TL aylık alan bir emeklinin ise yüzde 37,57’lik zam oranının tamamını alarak 10.317 TL’ye yükseldiğini söyledi.

BAKANLIK'TAN ÖZEL ÇALIŞMA

Emekli maaşlarında yeni bir düzenleme yapılacağı haberi geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Uzmanı Karakaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emeklilerin taban aylıklarının artırılması konusunda talimat verdiğini açıkladı. Karakaş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın bu konuda özel bir çalışma yürüttüğünü ve Meclis tatil döneminde bile bu düzenlemenin hızla tamamlanacağını söyledi.

3 KADEMELİ ZAM FORMÜLÜ

Uzman Karakaş, emeklilerin yaşam koşullarını iyileştirmek için 2024 yılında yapılacak zamda yeni bir formül önerdi. Karakaş, en düşük emekli aylığının seyyanen artırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, kök aylıkların yüzde 100 zamla bile yeterli olmayacağını, bu nedenle farklı gelir gruplarına göre farklı zam oranları uygulanması gerektiğini savundu.

Karakaş'ın önerisine göre, 5500 TL'nin altında aylık alan emekliler yüzde 150 zam alacak, 5500-6000 TL arasında aylık alanlar yüzde 125 zam alacak ve 6500-7000 TL arasında aylık alanlar yüzde 100 zam alacak. Böylece, emeklilerin alım gücü artacak ve gelir adaleti sağlanacak.

CEM KÜÇÜK AÇIKLADI

TGRT Haber’de sabah programında, milyonlarca emeklinin beklediği zam konusunu gündeme getiren Cem Küçük'ün konuyla ilgili açıklamaları:

“Emekli maaşlarına ilişkin büyük bir beklenti bulunuyor. Yeni asgari emekli maaşı 11.500 TL ile 12.000 TL arasında olabilir mi? Bazı konular üzerinde çalışılıyor. Öncelikle son altı aylık enflasyon oranı yüzde 40'larda. Buna ek olarak emeklilere yüzde 50 zam verilecek. Tahminim doğru çıkarsa ve maaşlar 12.000 TL olursa, ek bir refah payı olmayacak.”

“Daha çok prim ödeyenlerin maaşlarına ek bir zam yapılabilir. Bu rakamın değişmesi gereki. Lise mezunu teknisyen emeklinin alacağı maaş 15 bin 800 lira. Uzun seneler usta olarak çalışan bir emekli ise 10 bin 500 civarında alacak. Top şimdi Erdoğan’ın önünde. Muhtemelen bir düzeltme olacak. Yoksa adaletsizlik olur. Seçimi bırakın adaletsiz olur. Adalet açısından doğru değil. İnşallah bu durum düzeltilir. Seçim yaklaşıyor. Anadolu’da çok emekli var. Bu bakımdan önemli. Ciddi şekilde etkilenir.”

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.