Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Rüzgar Hasan Kalkan

Rüzgar Hasan Kalkan

DİJİTAL İMGELER

Can Dostum

Dâhi olmak önemli değil, hayatınla ne yapacağın önemli...

Can Dostum (1997) filmi, dahi düzeyindeki IQ''suna rağmen MIT''de kapıcı olarak çalışan Will''in hikayesini anlatmaktadır. Üst düzey Matematik bilgisi zor bir denklemi çözer bunu fark eden Profesör Lambeau (Skarsgard) onu izler ve koruması altına alır. Yola gelmesi için de arkadaşı Dr. Sean Maguire (Williams) adlı terapi profesörünü getirir. İlk Seansta İkili, Sean''ın elinin Will''in boğazına dolanmasıyla biten sert bir başlangıç ​​yapar ancak yavaş yavaş arkadaş olurlar. Will ayrıca Harvard''da tıp öncesi öğrencisi olan Skylar (Minnie Driver) ile tanışır ve ona aşık olur. Terapi seanslarında Will''in düzenli olarak dayak yediğini ve çok kötü niyetli koruyucu ailelerde büyüdüğünü öğreniyoruz. Bu travma kendisinde düşük özgüven ve yaşamının her yönünü etkileyen bir terk edilme korkusu bırakır. Bu nedenle başarıya layık olmadığına inanır ve bu yüzden kendisine verilen her kariyer fırsatına burun kıvırır. Ayrıca sevilemeyeceğine ve insanların onu her zaman incitip terk edeceğine inandığından aşık olduğu Skylar''ı kendinden uzaklaştırır. Terapi seanslarında Sean''ın karısının ölümü nedeniyle potansiyel ilişkilerden kaçındığını, Will''in ise çocukluk travmaları nedeniyle olası bir başarısızlıktan kaçındığını anlarız. Ancak bu korkuların üstesinden gelmek için birbirlerine yardım ettiklerine de şahit oluruz. Will''in seanslarından biri sırasında Sean, daha sonra karısı olacak bir kadınla bir şeyler içebilmek için arkadaşlarıyla tarihi bir Red Sox World Series maçını kaçırdığını anlatıyor. Onlara "Üzgünüm arkadaşlar, gidip bir kızla görüşmem gerekiyor" dediğini hatırlıyor. Will bu hikâyeyi duyduğunda alaycı bir şekilde gülüyor ama Sean kararından pişman olmadığını açıklıyor: "Nancy ile evli olduğum 18 yıldan pişman değilim. Hastalandığında danışmanlıktan vazgeçmek zorunda kaldığım 6 yıldan pişman değilim ve gerçekten hastalandığı son yıllardan pişman değilim. Ben lanet olası oyunu kaçırdığın için kesinlikle pişman olma." Skylar tarafından terk edilmekten korkan Will için önemli bir anekdottur ve üzerinde hayatını değiştirecek bir izlenim bırakır. Filmin sonunda Sean, yeni mutluluklar aramak için dünyayı dolaşmaya karar verir ve Will, California''da Skylar''la birlikte olmak için hayatında ilk kez Güney Boston''dan ayrılır. Sean''a bıraktığı bir not, "bir kızı görmeye gitmesi" gerektiğini açıklıyor. Sean''ın hikayesi Will''e aşkı arama cesareti vermiştir.

Filmin sonunda filmden tatlı bir şekilde tatmin olamıyoruz ancak bu tatlı tatmin olmayış biraz hüzün veriyor. Her ne kadar filmin sonrasını merak etsek de film bitmiştir ancak karakterlerin geleceğinin olumlu yönde olacağı ipuçlarını film bize vermiştir. Bir dâhi olarak başlayan film, dayanışma ile umut ile sevgi ile bitmiştir. Yani ''''dâhi olmak önemli değil, hayatınla ne yapacağın önemli'''' diyor kısaca. Ne zenginlik ne de zekâ eğer sevgi yoksa hayatında ve umut yoksa hayatta yaşanacak çok şey yoktur Dünya''da.

Hepimizin bir akrabası veya bir tanıdığı yaşanan bu deprem felaketi nedeniyle hayatını kaybetmiştir ve bu kayıplar hepimizi derinden etkilemiştir. Hepimizin aklı, kalbi deprem bölgesindedir. Enkaz altından kalan insanlar, oradan sağ çıkmayı başaranlar, bir yandan tam yerine ulaşamayan yardımlar, neresinden tutsak içimiz yanıyor, yüreğimiz sızlıyor. Yine de hep birlikte dayanışma içinde olduğumuz bu zor zamanlarda konusunun umut ve dayanışma ile ilgili olan bir filmi seçmek, umarım bir nebze olsun acımızı hafifletir ve geleceğe umutla, sevgiyle, zor zamanlarda dayanışma ile bakmamızı sağlar.

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları