Bunu yapan paraya para demedi 'Bu yılın rekortmenleri oldular'

Bunu yapan paraya para demedi 'Bu yılın rekortmenleri oldular'
Birçok vatandaş ek gelir elde etmek için elinde avucunda ne varsa yatırım araçlarına yönlendirdi. Bu noktada iyi bir yaşam için aylarca beklendi. Peki bu beklenti işe yaradı mı?

2023 senesinde pek çok yatırımcılar, parasını yatıracak araçları araştırdı. Kimisi yatırımları ile kat ve kat kazanırken kimisi de elindekini kaybetti. Güzel kar marjı yakalayanlar ise bu yılın kazananları oldu.

Peki bu yıl bize en çok kazanç sağlayan yatırım araçları neler? Enflasyona ve merkez bankalarının kararlarına karşı paramızı koruyup kar ettiren ürünler neler oldu? Bize sağladığı katkı ile cebimize sıcak para girişi yaptıran 2023’ün trendi olan yatırım araçlarını değerli okurlarımıza derledik.

piyasa.jpeg

DOLAR/TL BU YIL NE KADAR KAZANDIRDI?

Türk Lirası, son yıllarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kararları nedeniyle sert kayıplara bırakıldı.

Yüksek enflasyon ve jeopolitik risklere karşı korumasız kalan Merkez Bankası, TL’nin yıl içinde büyük kayıplar vermesine sebebiyet verdi.

Özellikle bu durum önce Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu döneminde daha derinden yaşanmıştı.

2023 senesini geride bırakmaya sayılı günler kala TL’de ki kayıplar sürüyor. Peki Dolar/TL 2023 senesine kaçtan başladı ve şu an kaçta işlem görüyor?

Dolar/TL kuru 2 Ocak 2023 senesine 18,58 seviyesinde start verdi. O dönemde MB başkanı Şahap Kavcıoğlu, sene içerisinde uygulanan politikalar ve sözlü yönlendirmelerle TL’de ki kayıpları hız vermişti.

Dolar/TL 15 Aralık 2023 tarihinde 29,07 seviyesine yükselerek büyük bir rekora imza attı. Seneyi geride bırakmaya doğru giderken 18 Aralık tarihinde dolar/TL 28,95 seviyesinde seyrediyor.

para.webp

EURO/TL 2023’DE NE KAZANDIRDI

TL’de ki kayıplar 2023 senesinde de tüm hızıyla sürüyor.

Yüksek fiyat dalgalanmalarına maruz kalan TL, sene sonunda da rekorlar kırarak devam ediyor.

Enflasyon yükselmeye devam ederken faizler artıyor ve TL’de ki kayıplar da rekor üstüne rekor kırıyor. Bu da vatandaşları her açıdan olumsuz etkiliyor.

Euro/TL 2023 senesine 19,90 seviyesinde işleme başlarken Euro/TL’de uygulanan politikaların kurbanı olan enstrümanlardan biri oldu. Kayıplar bu alanda da derinden hissedildi.

15 Aralık 2023 tarihinde Euro/TL 32,01 seviyesini görerek yeni bir rekora imzaya ulaştı.

2023 senesi geride kalmaya doğru hazırlanırken Euro/TL 31,70 seviyesinde işlem görüyor.

piyasa.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.