BES'te yeni düzenleme 'Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor'

BES'te yeni düzenleme 'Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor'
Bankalardan uygun faiz ve şartlarda kredi çekmek için yeni dönem 1 Ocak 2024 tarihinden bu yana resmen başladı.

1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe giren bu düzenleme ile Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcıları, artık sözleşmelerini teminat olarak göstererek bankalardan uygun faiz oranları ve koşullarla kredi alabilecekler.

Mart 2023'te duyurulan düzenleme ile birlikte, BES katılımcıları sözleşmelerini bankalara teminat olarak kullanma imkanına sahip hale geldiler.

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir, Avantajları Nelerdir?

Bu yeni uygulama, 1 Ocak 2024 itibarıyla yürürlüğe girdi ve BES katılımcıları, birikimlerini devlet fonlarına başvurmadan, borç transfer sözleşmesi aracılığıyla bir bankaya aktarabilecekler.

Yeni düzenlemeye göre, bireysel emeklilik üyeleri, bankadan kredi almak istediklerinde BES sözleşmelerini teminat olarak kullanabilecekler.

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde büyüklük 700 milyar TL'yi aştı - Dünya Gazetesi

BAŞVURU SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

Başvurular, birikimlerini devretmek isteyen katılımcıların bankaya başvuruda bulunmalarıyla gerçekleşecek.

Banka, talep edilen kredi miktarının uygun olup olmadığını ve devredilebilecek tutarı, Emeklilik Gözetim Merkezi'nden (EGM) alacağı bilgilerle belirleyecek.

KREDİ İŞLEMLERİ NASIL GERÇEKLEŞECEK?

Kredi kullanan katılımcının ödeme yapmaması durumunda, banka, 30 günlük ödemesiz bir süre tanıyacak ve bu süre zarfında ödeme yapılmazsa kalan borç tutarı, Borç Transfer Fonu'ndan alınacak.

Bu süreçte birikimlerini başka bir BES şirketine aktaramayacak olan katılımcılar, birden fazla BES sözleşmesini bir bankaya teminat olarak kullanabilecekler.

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde kısmi çekim dönemi neler getirecek? - EKOTÜRK

Ancak, BES sözleşmesinin kredi kullanımı sırasında iptal edilemeyeceği ve işveren grup emeklilik sözleşmelerinin bankalara devredilemeyeceği önemli ayrıntılar arasında bulunuyor.

Ayrıca, BES sözleşmelerinin bireysel bankalardan alınan krediler için teminat olarak kullanılabileceği belirtilirken, bu süreçte birikimlerin başka bir BES şirketine aktarılamayacağına vurgu yapıldı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.