Asgari ücret belli oldu 'Şimdi gözler özel sektör zammında'

Asgari ücret belli oldu 'Şimdi gözler özel sektör zammında'
Yeni yılla birlikte asgari ücrete yüzde 49,11'lik bir artış yapılarak net ücret 17 bin 2 TL oldu. Şimdi gözler milyonları ilgilendiren özel sektör zammında.

Milyonların alacağı asgari ücret zammı 1 Ocak'la beraber belirlendi. Yeni gelen zam sonrasında asgari ücret yüzde 49,11 oldu. Asgari ücretin netlik kazanmasıyla yeni maaş 17 bin 2 TL oldu. Asgari ücretin netlik kazanmasının ardından gözler özel sektöre yapılacak olan zamma çevrildi.

Memur, emekli, asgari ücretli birçok kesimin yeni dönemde alacağı zam miktarı belli oldu. Gözlerin çevrilmiş olduğu asgari ücretten fazla alan özel sektör çalışanları için yeni miktar ne kadar olacak?

Milliyet'te yer alan habere göre, Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, “Bu konuda Çalışma Bakanımız Vedat Işıkhan’ın asgari ücret açıklamasında şu anda enflasyon verilerinin iyi gittiğini ama ihtiyaç hasıl olursa tekrardan olağanüstü olarak işçi ve işveren sendikalarını da bir araya getirerek 2024 yarıyılının ikinci dönemi için yeniden belirlenebileceği konusunda da açık kapı bıraktığını unutmamak gerekli" ifadelerinde bulundu.

ekran-goruntusu-2024-01-10-102712.pngASGARİ ÜCRETİN ÜZERİNDE ALANLARA NE KADAR ZAM YAPILMALI?

Asgari ücretin üzerinde maaş alan kesim içi kanunen bir zam zorunluluğu bulunmamakla beraber, Yılmaz, "hakkaniyet açısında işverenlerimizin +49.11’lik bir zam yapması daha doğru olacak" dedi. Yılmaz konuşmanın devamında belirlenen orana yakın bir zam yapılması gerektiğini bildirdi.

Yılmaz, Merkez Bankası'nın 2024 yılı için enflasyon oranları yüzde 36 olarak belirlendiğine değinerek, "Bu oran da dikkate alınarak gerçekleşen enflasyon ve hedef enflasyon doğrultusunda işverenlerin işçilerimize yapılacak olan zammı özellikle çalışanlarımızı dara düşürmeyecek şekilde belirlemesi daha doğru olacaktır" dedi.

Yılmaz, Asgari ücretin mesleklere göre belirlenmesi gerektiğini belirterek, "Asgari ücrete komşu olan ücretlerin de zam oranlarının yapılması konusunda sektörlere göre değerlendirmekte fayda var" diye konuştu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.