Artık hukuk fakültesinden mezun olmak yetmeyecek! Yeni uygulama geliyor

Artık hukuk fakültesinden mezun olmak yetmeyecek! Yeni uygulama geliyor
Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri ile buluşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, hukuk fakülteleriyle ilgili kontenjan sınırını düşürmek için çalışmalar yapıldığını açıkladı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, avukat olmak isteyenlere 2024 yılında uygulanmak üzere 'Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nda başarılı olma' şartı getirildiğini duyurdu.

2024 YILINDAN İTİBAREN BAŞLIYOR

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, önceki akşam Erzurum'da yaptığı açıklamada; "Hukuk fakültelerimizin sayısı ve mezun sayımız fazla. Kaliteyi arttırmalıyız. Mezun olanlar artık doğrudan avukatlık stajına başlayamayacak. Öncelikle 'Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nı kazanmaları gerekiyor. Bu sınavı kazananlar stajyer avukat olabilecek. 2024 yılından itibaren yeni sistem başlıyor" dedi.

sa2-12-1024x640.jpg

KİMLERİ KAPSAMIYOR?

Sınav ilk kez önümüzdeki yıl uygulanacak. Kararın Resmi Gazete'de yayınlanmasından sonra hukuk fakültelerine kayıt yaptıran öğrenciler için uygulanacak olan sınav önümüzdeki yılın mart ayından önce mezun olan öğrencileri kapsamayacak. Ayrıca önümüzdeki dönemlerde Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) hukuk fakültesini kazanmak isteyen öğrenciler için sıralama barajının 125 binden 100 bine yükseltilmesi konusunda da çalışılıyor.

SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?

Hukuk fakültesinden mezun olan öğrenciler direkt avukatlık stajına başlayamayacak ya da hâkimlik- savcılık sınavına giremeyecek. Avukatlığa ilk adım olan stajyer avukatlığı Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nı kazananlar hak edecek. Hâkim-savcı adaylığı yerine de 'hâkim ve savcı yardımcılığı' sistemi getirildi. 2 yıl süren adaylık süreci, yardımcılık sistemiyle 3 yıla çıktı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.