Akşam ne yapsam diye düşünenlere: Günün menüsü

Akşam ne yapsam diye düşünenlere: Günün menüsü
Her gün “akşama ne pişirsem” diye düşünenler için doyurucu yemek tariflerini sizler için derledik...

Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size domates çorbası tarifi, tavuk kapama tarifi ve mercimek köftesi tarifi var.

GÜNÜN MENÜSÜ

DOMATES ÇORBASI TARİFİ

Domates çorbası malzemeler

  • 5 adet büyük boy sulu domates
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 su bardağı sıcak et suyu
  • 2 çay bardağı sıcak süt

DOMATES ÇORBASI YAPILIŞI

  • 1 yemek kaşığı tereyağını bir tavada eritin.
  • 2 yemek kaşığı unu ekleyip kokusu çıkana kadar kısık ateşte, tereyağında kavurun.
  • 5 adet rendelenmiş domatesi kavrulmuş un karışımına ekledikten sonra 5 dakika kadar pişirin.
  • Üzerine 4 su bardağı sıcak et suyunu ilave edin.
  • Kesilmemesi için küçük bir cezvede ısıttığınız 2 çay bardağı sütü azar azar ekleyip hızlıca karıştırın.
  • Çorbayı kaynayana kadar orta ateşte ardından da kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin.
  • Daha pürüzsüz bir kıvam alması için blenderdan geçirin.
  • Servis kaselerine aldığınız çorbayı, rendelenmiş kaşar peyniri ilavesiyle sıcak olarak servis edin.

25d8bfbf47b9ee5878e3a9e30ba6f404.jpg

TAVUK KAPAMA TARİFİ

  • Tavuk kapama malzemeler

    8 adet tavuk but
  • Tavuk butlarını haşlamak için 1,5 litre su
  • Karabiber
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Pirinçleri pişirmek için tavuk suyu

TAVUKLARI SOSLAMAK İÇİN

  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

TAVUK KAPAMA YAPILIŞI

  • Tavuk kapama için öncelikle tavuklar haşlanır.
  • Pilav için tavaya tereyağı ve zeytinyağı konur.
  • İçine yıkanıp suyu süzülmüş pirinçler eklenir ve hafifçe pirinçler kavrulur.
  • Haşlanan tavuklar bir kenara alınır.
  • Tavukların üzerine sürmek için sos hazırlanır.
  • Sos için bir kapta yoğurt, kırmızı biber, tuz ve zeytinyağı karıştırılır.
  • Hazırlanan karışım tavukların üzerine sürülür.
  • Fırına uygun fazla derin olmayan sığ bir pişirme kabının içine pirinçler dökülür.
  • Soslu tavuklar pirincin üzerine düzgün bir şekilde yerleştirilir.
  • Tavukların haşlama suyundan 4 su bardağı kadar su pirinçlerin üzerine dikkatli bir şekilde dökülür.
  • Tavuk butlarının aralarına tereyağı parçaları konur ve yemeğin üzeri yağlı bir kağıtla kapatılarak 200 derece fırında 30 dakika pişirilir.
  • Tavuk kapama piştikten sonra servise hazır hale gelir.

maxresdefault.jpg

MERCİMEK KÖFTESİ TARİFİ

Mercimek köftesi malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1,5 su bardağı ince köftelik bulgur
  • 1 baş kuru soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 demet taze soğan
  • 2 yemek kaşığı salça (biber ve domates salçası karışık kullanabilirsiniz)
  • 3 su bardağı su (gerekirse yoğurma aşamasında biraz daha eklenebilir)
  • Yeteri kadar tuz
  • Kimyon
  • Pul biber
  • Karabiber
  • MERCİMEK KÖFTESİ YAPILIŞI

  • Mercimek köftesi yapmak için mercimekler yıkanır ve uygun bir tencereye alınarak, üzerini 3 su bardağı su ilave edilir. İyice yumuşayıncaya kadar haşlanır.
  • Suyunu çekince bulgur içine atılır ve yarım saat kadar tencerenin kapağı kapalı olarak bekletilir.
  • Ayrı bir tavada ince kıyılmış soğan sıvı yağda hafif pembeleşene kadar kavrulur, içine salça ilave 1-2 dakika daha kavrularak ocaktan alınır.
  • Yarım saat dinlenen mercimeklere, kavurduğumuz salçalı soğan eklenir ve el yakmayacak bir sıcaklığa geldiğinde, güzelce yoğurulur.
  • İyice karışan köfte harcına tuz ve baharatlar ilave edilerek, tekrar yoğrulur.
  • Son olarak ince kıyılmış maydanoz, ince kıyılmış yeşil soğan ilave edilir. Malzemelerin güzelce karışması sağlanır
  • Köfte harcı biraz soğuduktan sonra, bütün malzemeler el ile yoğrularak yumurta büyüklüğünde parçalar koparılır.
  • Köftelere şekil verilerek, marul veya roka yaprakları üzerine dizilir.

kirmizi-mercimek-koftesi.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.