21 Aralık ne günü 'Kaç saat sürecek' 21 Aralık ne kadar uzun

21 Aralık ne günü 'Kaç saat sürecek' 21 Aralık ne kadar uzun
Kış mevsiminin en önemli günlerinden biri olan 21 Aralık, kışı iliklerimize kadar yaşadığımız geceyi ifade ediyor. Peki, 21 Aralık ne günü, anlamı ne?

Yılda iki defa gerçekleşen gün dönümü, bir yazın bir de kışın adından söz ettiriyor. Güneş’in yarım kürede en büyük açılarla düştüğünü ifade eden gün dönümü, kışın 21 Aralık’ta gerçekleşiyor. Bu da 21 Aralık ne günü sorusunun cevabı oluyor. Böylece en uzun gece ne zaman diye soranlara 21 Aralık’ı işaret etmek gerekiyor.

21-aralik2.jpg

Birçok insanın sorduğu ‘en uzun gece hangi gün?’ sorusunun cevabı 21 Aralık oluyor. Aynı zamanda günler ne zaman uzamaya başlar sorusunun cevabı da merak ediliyor. Günler, 21 Aralık en uzun gecenin yaşanmasının ardından uzamaya başlayacak ve bu süreç 21 Haziran’a dek sürecek.

EN UZUN GECE HANGİ GÜN?

Birçok internet kullanıcısı ‘en uzun gece hangi gün’ diye soruyor. Yılda bir kere yaşanan en uzun gece, 21 Aralık olarak ifade ediliyor. En uzun gece bu yıl, yılın son haftasından önce perşembe gününe denk geliyor. 21 Aralık en uzun gece mi sorusunun cevabı da böylece veriliyor.

21 ARALIK NE GÜNÜ? O GÜN NELER YAŞANIYOR?

Gece ve gündüz saatleri yılın belirli dönemlerinde farklılık gösteriyor. Bazı günler daha kısa veya uzun oluyor. Okullarda bahsi geçen ve eğitim hayatı boyunca herkesin duyduğu 21 Aralık ne günü, unutanlar tekrar bu soruyu soruyor.

Yılda iki kere gün dönümü adı verilen bir doğa olayı gerçekleşiyor. Yarım küreye düşen güneş ışınlarını ifade eden gün dönümü kışın 21 Aralık günü gerçekleşiyor. Böylece 21 Aralık’ta en uzak noktada bulunan güneş, daha uzun saatler boyunca karanlık oluşmasına ve dolayısıyla en uzun geceye neden oluyor. 21 Aralık gündüz, geceye oranla daha kısa oluyor.

21-aralik4.jpg

21 ARALIK NE KADAR UZUN? EN UZUN GECE KAÇ SAAT?

Dünyanın eksen eğikliği sebebiyle Kuzey Yarım Küre’de Güneş’in uzaklığının fazla olması nedeniyle gerçekleşen en uzun gece, aynı zamanda kışın başlangıcı olarak kabul ediliyor ve 21 Haziran’a kadar sürüyor.

Ülkemizin en kuzey noktasında bulunan Sinop, 21 Aralık gecesi en uzun geceyi yaşayacak. Peki, 21 Aralık ne kadar uzun? En uzun gece kaç saat sürecek?

21-aralik3.jpg

Sinop ilinde yaşanacak en uzun gece 15 saat 6 dakika sürecek. Sinop’tan sonra en uzun geceyi yaşayacak illerse Artvin, Rize, Giresun, Ordu, Trabzon ve Samsun olacak.

GÜNLER NE ZAMAN UZAMAYA BAŞLAR?

21 Aralık en uzun gece mi sorusu yanıtlandıktan sonra bilmeyenler ‘günler ne zaman uzamaya başlar’ diye merak ediyor. Günler 21 Aralık’taki en uzun gecenin ardından yavaş yavaş uzamaya başlayacak ve 21 Haziran’a kadar bu süreç devam edecek.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.