Yüzde 25’i dalında kaldı! Toplayacak işçi bulunamıyor

Yüzde 25’i dalında kaldı! Toplayacak işçi bulunamıyor
Maliyetine satılamayan ve dalında kalan limonun üreticisi, Tarım Kredi Kooperatiflerinden limonata çözümü umuyor.

Adana’da limon üreticileri, 150 bin dönümde yetiştirilen ve ellerinde kalan mayer cinsi limon için farklı çözümler bekliyor. Eylül ayında başlayan limon hasadında ilk fiyat kilogram başına 4-5 lira olarak belirlenirken talep azlığı sebebiyle 30 kuruşa kadar düştü. Talep gelmeyince limonlar üreticinin elinde kalmaya başladı.

aw070863-07.jpg

Üreticiler limonlarına alıcı bulamayınca Tarım Kredi Kooperatiflerinin kendilerinden aldıkları limonları vatandaşa limonata olarak satması önerisinde bulundu. Bunun dışında üreticilerin bir diğer önerisiyse belediyelerin ürünleri kendilerinden alıp vatandaşa dağıtması yönünde oldu.

ÜRÜNLERİ TOPLAYACAK İŞÇİ YOK

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Biz 520 bin ton rekolte bekliyorduk ama rekolte 600 bin tonunda üzerinde. Bu ürünleri toplayacak işçimiz yok. Adana’da 3 milyon 200 bin ton narenciye rekoltesinin en az yüzde 25’i ağaçta kalacak” ifadelerini kullandı.

aw070863-02.jpg

OKULLARA VE KURUMLARA LİMONATA OLMALI

Tarım Kredi Kooperatifleri ve belediyelere çağrıdan bulunan Doğan, “Lütfen işçi bularak gelip bu limonları sizler toplayın. Bütün okullarda, kurumlarda limonata içilmeli. Tarım Kredi Kooperatifleri bu ürünleri alıp limonata yapmalı. Doğal limonu tüketelim. Kış mevsiminde bu ürünün tüketilmesi çok iyi olur. İşçi de bulamadığımız için bu ürünlerin yüzde 25’i ağaçta kalacak. İşçi fiyatları 560 liraya çıktı ama yine de işçi bulamıyoruz. Ucuz işçi getirmediğimiz sürece bu sorun hep olacaktır” dedi.

aw070863-04.jpg

YÜZDE 25’İ AĞAÇTA KALACAK

3 milyon 200 bin ton narenciyenin toplayacak işçinin bulunmaması nedeniyle yüzde 25’inin ağaçta kalacağının altını çizen Doğan, bu sonucun alınması yerine insanlara dağıtılması gerektiğini ifade etti.

Öte yandan, bahçede 30 kuruşa dahi alıcı bulamayan limonun zincir marketlerde 15-20 liraya satılmasına da tepki gösteren Doğan, “Aradaki fiyat farkı çok fazla. Siz buradan ücretsiz bir ürün dahi alsanız nakliye, işçi, paketleme tesisleri ücretiyle 10 liradan metropol illerde satılıyor. Bu durum girdi fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklanıyor” şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.