YSK'dan seçim itirazları kararı

YSK'dan seçim itirazları kararı
Türkiye'nin Siirt ve Samsun illerine bağlı Salıpazarı, Bafra ve Vezirköprü ilçeleri ile Mardin'in Dargeçit, Kocaeli'nin Körfez ve Adıyaman'ın Besni ilçelerindeki siyasi partilerin başvuruları, Yüksek Seçim Kurulu tarafından incelenerek sonuçlandırıldı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart'taki yerel seçimlerin ardından yapılan itirazları değerlendirmeye devam ediyor. Kurul, son toplantısında Bitlis ve Siirt belediye başkanlıkları ile ilgili sonuçlar ve diğer bazı ilçelerdeki itirazları inceledi. Edinilen bilgilere göre, AK Parti Siirt'te DEM Parti adayı Sofya Alağaş'ın zaferine itiraz etse de, YSK bu talebi reddetti. Ayrıca, DEM Parti'nin Bitlis'teki belediye başkanlığı seçim sonuçlarının yeniden sayılması yönündeki isteği de kabul görmedi. YSK, CHP'nin Adıyaman Besni ve Yeniden Refah Partisi'nin Samsun Bafra'daki seçim iptali taleplerini de geri çevirdi.

MHP'nin Samsun Salıpazarı ve CHP'nin Kocaeli Körfez'deki oyların yeniden sayılması talepleri de YSK tarafından onaylanmadı. Benzer şekilde, Yeniden Refah Partisi'nin Samsun Vezirköprü'deki belediye başkanlığı seçimi ve mazbatanın iptali yönündeki başvurusu da reddedildi.

fedw.jpg

YSK, Mardin İl Seçim Kurulu'nun Dargeçit'te oyların yeniden sayılmasına dair kararına yapılan itirazı da ele aldı. Kurul, İl Seçim Kurulu'nun kararını iptal ederek, DEM Parti'nin itirazını onayladı ve böylece ilçede oyların yeniden sayılması engellendi. Şanlıurfa'nın Siverek ve Halfeti ilçelerindeki seçimlerin yenilenmesi kararları da iptal edildi. CHP'nin Nevşehir Ürgüp'te seçimlerin yenilenmesi kararına itirazı ise YSK tarafından kabul edilerek, Ürgüp'te seçimlerin yenilenmeyeceği belirlendi.

ÜMRANİYE, PENDİK VE BAHÇELİEVLER'E RET

Türkiye'deki yerel seçimlerde, çeşitli partilerin oyların yeniden sayılması talepleri, farklı bölgelerde farklı sonuçlarla karşılandı. İstanbul'un Bahçelievler, Ümraniye ve Pendik ilçelerinde CHP'nin yeniden sayım talepleri reddedilirken, Ordu'da AK Parti'nin itirazları bazı ilçelerde kabul edildi, bazılarında ise reddedildi.

4 İLÇEDE SEÇİMLER YENİLENECEK

Bazı ilçelerde seçim sonuçlarına yapılan itirazlar, Yüksek Seçim Kurulu tarafından incelenmekte. Kayseri'nin Pınarbaşı, Nevşehir'in Ürgüp, ve Şanlıurfa'nın Hilvan ve Siverek ilçeleri, seçimlerin tekrarlanmasına karar verilen yerler arasında. Özellikle Pınarbaşı'nda CHP'nin seçimlerin yeniden yapılması yönündeki talebi, YSK tarafından kabul görmedi. Ürgüp'te ise yapılan itirazlar sonucunda seçimlerin iptaline ve yeniden düzenlenmesine hükmedildi. MHP'nin itirazı üzerine, İl Seçim Kurulu'nun aldığı kararla, söz konusu yerel seçimlerin 2 Haziran'da yapılması planlanıyor.

KIRKLARELİ'NDE BELDE SEÇİMİ YENİLENECEK

Kırklareli'nin Büyükkarıştıran kasabasında, sadece iki kişinin oy kullanması sebebiyle, seçimlerin iptal edilip yeniden yapılması talep edildi. Yerel Seçim Kurulu, bu talebi onaylayarak, CHP'nin itirazını kabul etti ve seçimlerin yeniden düzenlenmesine hükmetti. Aynı şekilde, Şanlıurfa'nın Hilvan ve Siverek bölgelerinde de seçimlerin iptaline ve yeniden yapılmasına karar verildi.

VAN'DA KARARIN GEREKÇESİ AÇIKLANDI

YSK, Van Büyükşehir Belediye Başkanlığına ilişkin de gerekçeli kararını açıklandı.
Kararda, "Abdullah Zeydan'ın seçilme yeterliliğini taşıdığı anlaşılmaktadır" denildi. Seçim sonrası partilerin başvuruları aşama aşama ele alınıyor. Takvime göre, il seçim kurullarının bugün saat 17.00'ye kadar ilçe seçim kurullarının itirazlarını sonuçlandırması gerekiyor.

İTİRAZ SÜRECİ 10 NİSAN'DA SONA ERECEK

Seçim kurullarına başvurular, 10 Nisan günü saat 17.00 itibarıyla tamamlanacak. Ayrıca, 14 Nisan saat 17.00'ye dek sürecek olan olağanüstü itiraz süreci bulunmaktadır. Yüksek Seçim Kurulu, tüm itirazlar değerlendirildikten sonra kesin seçim sonuçlarını ilan edecektir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.