Yarım asırlık kaval ustası zanaatını sürdürecek çırak bulamıyor

Yarım asırlık kaval ustası zanaatını sürdürecek çırak bulamıyor
İstanbul'daki atölyesinde babasından devraldığı üflemeli çalgı ustalığını 50 yıldır büyük bir aşk ve özenle sürdürerek ağaçlara "ses" veren Ali Rıza Acar, mesleğini sürdürecek çırak bulamadığı için zanaatının unutulmasından korkuyor.

Kaval, ney, zurna ve düdük gibi üflemeli çalgıları yarım asırdır büyük bir özenle üreten Ali Rıza Acar, babasından devraldığı mesleğini sürdürecek çırak bulamadığı için zanaatını bırakamıyor.

Kastamonu Cide doğumlu 64 yaşındaki Ali Rıza Acar, ilkokulu bitirdikten sonra geldiği İstanbul'da babasının Tahtakale'deki atölyesinde çırak olarak mesleğe ilk adımını attı.

Acar, 10 yıl boyunca babasının izinden giderek ürettiği ney, zurna, kaval, düdük gibi üflemeli çalgılarda usta oldu. Babasının mesleği bırakmasının ardından işi tamamen devralan Acar, Esenler'de açtığı atölyede 50 yıldır büyük bir aşkla mesleğini sürdürüyor.

Sabahın erken saatlerinde geldiği atölyesinde gün boyunca çalışan Acar, çeşitli ağaçlardan elde ettiği parçayı belli bir boyuta getirdikten sonra tezgahta milimetrik ölçülere göre ince ince işleyerek şekillendiriyor.

Tozlu bir ortamda çalıştığı için ciğerlerinden rahatsız olan Acar, ilerleyen yaşına rağmen mesleğini sürdürüyor. Acar, zanaatını sürdürecek çırak bulamadığı için bu mesleğin unutulmasından korkuyor.

Beş çocuk babası Acar'ın tek isteği, ağaca "ses" vererek kazandığı parayla büyüttüğü çocuklarına öğrettiği zanaatının sürdürülmesi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.