'Vize krizi çözülüyor mu' Avrupa Birliği 2024'ü işaret etti

'Vize krizi çözülüyor mu' Avrupa Birliği 2024'ü işaret etti
Avrupa Birliği (AB) ile ş insanları, akademisyenler, öğrenciler, sanatçılar ve medya mensupları gibi grupların vize başvurularının hızlandırılması için görüşmelerin başladığı öğrenildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, vize serbestisi için iş insanları, akademisyenler, öğrenciler, sanatçılar ve medya mensupları gibi grupların başvurularında kolaylaştırıcı ve hızlandırıcı bir sisteme gidebilmek için hem AB’yle hem AB üyesi ülkelerle ikili ve çoklu düzeyde görüşmeler yapıldığını açıklandı. 2024 yılında vize başvuru süreçlerinin daha hızlı sonuçlandırılması, beklenirken Vize başvuru ve randevu süreçlerinin bazı yerlerde 3-4 haftayken 2 haftaya düşürüldüğü ifade edildi.

Borrell Raporunu dikkate alındığı belirtilirken AB'nin Türkiye’ye yönelik bir durum tespiti yapma aşamasında ve raporda bu önerilerle gelmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Vilnius’taki AB ilişkilerin canlandırılması yolundaki çağrısı da etkili olduğu bildirildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilerde,
“Rapordaki önerilerin biran evvel hayata geçirilmesi Türkiye-AB ilişkilerinde önemli bir ilk adım olacaktır. Tüm AB kurumlarının bu yönde hızla ve somut adımlarla harekete geçmesini bekliyoruz." ifadelerine yer verildi.

Kaynaklardan öğrenilen bilgilerin devamında; "Gümrük Birliği modernizasyonu konusunda ilgili bakanlıklarımız başta Ticaret Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla ilgili kurumlarımızla birlikte AB yetkilileriyle gerek bakan düzeyindeki temaslarda gerek teknik heyetler olarak beklentilerimizi dile getiriyoruz ve bu konuda teknik görüşmelerin ön şartsız olarak başlatılmasını, bunun içinde komisyona yetki verilmesini bekliyoruz.” dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.