Ünlü kozmetik devlerinin kremlerinde kanserojen madde bulundu Milyonlarca kişi kullanıyor

Ünlü kozmetik devlerinin kremlerinde kanserojen madde bulundu Milyonlarca kişi kullanıyor
Dünyaca ünlü kozmetik firmalarının akne kremlerinde yüksek dozda kanserojen tespit edildi.

Akne tedavisi için satılan bazı kozmetik ürünlerde kansere neden olan benzen maddesi belirlendi. ABD’de Valisure adlı bağımsız bir laboratuvar FDA’ye başvurarak ürünlerin toplatılmasını talep etti. Dünyaca ünlü markalardan konu ile ilgili herhangi bir açıklama gelmezken benzen maddesinin ürünlerin ambalajından sızarak havaya karışacak bir yapıda olduğunu belirtiliyor.

Deri altındaki yağ üreten bezlerin tıkanması sonucu kendini sivilce olarak gösteren akne sorunu yaşayanlar için kullanılan bazı ürünlerde, kansere yol açabilen benzen adlı kimyasalın yüksek oranda olduğu ortaya çıktı.

Valisure laboratuvarı, yaptığı analizlerde hem doktor reçetesiyle hem de eczanelerde satılan akne tedavi ürünlerinin birçoğunda benzen seviyelerinin güvenli sınırların çok üzerinde olduğunu belirledi. Bu ürünler arasında, ünlü kozmetik markası Estee Lauder ürünü Clinique serisi ve Target mağazalarının Up & Up markası da yer alıyor.

TOPLATILMASINI TALEP ETTİ

Valisure, elde ettikleri sonuçların ardından ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) başvurarak, bu ürünlerin piyasadan toplatılmasını, benzen içeren akne ürünleriyle ilgili bir de soruşturma başlatılmasını ve benzen seviyeleri için yeni standartlar belirlenmesini talep etti.

Valisure diğer yandan benzen dışında, akne tedavisinde yaygın olarak kullanılan benzoil peroksit ile etkileşime girerek oluşabileceğini ve bu nedenle benzoil peroksit içeren tüm ürünlerin de test edilmesi gerektiğini belirtti.

Olayın ardından Estee Lauder hisselerinin değerinde %3’lük bir düşüş görüldü. Henüz ne Estee Lauder ne de Target, benzen ile ilgili bir açıklama yapmadı. Valisure’nin yaptığı testler, benzenin sadece akne ürünlerinde değil, aynı zamanda ürünlerin bulunduğu ortamdaki havada da yüksek oranda bulunduğunu gösterdi. Bu da, bazı ürün ambalajlarının benzenin sızmasına izin verdiğini ve kullanıcıların solunum yoluyla da benzeni bedenine aldığını yaşadığını işaret etti. FDA, Valisure’nin başvurusuna henüz cevap vermedi. Bu ürünlerin geri çağırılması ya da yasal düzenleme yapılması konusunda bir karar henüz verilmedi.

BENZEN NEDİR?

Kimyasal bir madde olan benzen, kan kanseri başta olmak üzere birçok kanser türüne neden olan maddeler arasında yer alıyor. Benzen, petrol, boya, deterjan, böcek ilacı gibi birçok ürünün içinde de bulunuyor. Benzene maruz kalmak solunum yolu tahrişi, baş dönmesi, baş ağrısı, bilinç kaybı gibi belirtilere yol açabiliyor. Uzun süreli maruz kalma ise, lösemi, anemi, bağışıklık sistemi zayıflığı ölümcül sonuçlara neden olabilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.