Ünlü inşaat devinin patronu tutuklandı 'Onlarca yapı ruhsatsız çıktı'

Ünlü inşaat devinin patronu tutuklandı 'Onlarca yapı ruhsatsız çıktı'
Türkiye’nin birçok ilinde faaliyet gösteren Gül İnşaat'ın sahibi Ali Gül, Büyükçekmece Belediyesi’ne düzenlenen rüşvet operasyonu kapsamında tutuklandı.

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, "nitelikli dolandırıcılık", "rüşvet" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından gözaltına alınan şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Savcılık sorgusunun ardından nöbetçi hakimliğe sevk edilen Büyükçekmece Belediyesi İmardan Sorumlu Başkan Yardımcısı N.S, İmar ve Şehircilik Müdürü A.Ç. ile mühendisler Ö.F.A, B.A, A.K, T.A, S.K ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde birçok projeye imza atan inşaat şirketi Gül İnşaat'ın sahibi Ali Gül tutuklandı. Hamile olduğu belirlenen bir şüpheli ise serbest bırakıldı.

5ds.jpg

NE OLMUŞTU?

Büyükçekmece Belediyesi'nde rüşvet iddialarına ilişkin soruşturma, M.V.M. isimli bir kişinin belediyede usulsüz bir dizi olayın yaşandığına dair ihbarı üzerine başlatıldı.

İhbarcı, "İlçedeki Eskice ve Çakmaklı mahallelerinde devam eden inşaatlara zemin etüdü yapılmadığı, ancak yapılmış gibi gösterildiği; rüşvet karşılığı usul ve yasaya uygun olmayan zemin temelleri atıldığı; yapı denetim firmalarının sahte ruhsatlar hazırladığı; belediyedeki bazı görevlilerin müteahhitleri rüşvet karşılığı belli bir kişinin firmasına yönlendirdikleri" iddialarında bulundu.

Tanıklar ve müştekinin beyanlarının doğrulamasının ardından, soruşturma dosyasına uzman iki mühendis bilirkişi heyeti atanmıştır. Belediyeden talep edilen belgelerin soruşturma dosyasına eklenmesiyle inceleme yapan heyet, 2023 yılı haziran ayında belirlenen alanlarda keşif gerçekleştirdi. Çakmaklı Mahallesi'ndeki alanda 4 ayrı sondaj yaptıran bilirkişiler, zeminde kum ve kömüre rastladı.

Bilirkişiler, firma tarafından iddia edilen 64 ayrı sondajın bazı fotoğraflarının farklı açılardan çekildiğini ve aynı kareler olduğunu tespit etti. Ayrıca, sondajlarda kum ve kömüre rastlanmadığı, zeminde kil bulunduğu şeklinde rapor düzenlendiğini belirledi.

Eskice Mahallesi'ndeki alanda ise usul ve mevzuat gereği yapılması gereken düşey enjeksiyon ve fore kazıkların yapılmadığını, ancak belediye, zemin etüt firmaları ve yapı denetim firmalarının sahte raporlar düzenlediğini belirleyen bilirkişiler, evraklarda gösterilen değerlerin kendi yaptıkları laboratuvar sonuçlarıyla uyuşmadığını tutanaklarına geçirdi.

Bilirkişiler, inşaat ruhsatlarının usul ve yasaya uygun olmayan işlemlerle düzenlendiğini ve onaylandığını, ruhsat onayından sonra inşaat devam ederken çekilmiş birçok zemin sondajı fotoğrafının sonradan düzenlenen veri raporları içine konulduğunu tespit etti. Bu bulgularla birlikte ek bir rapor hazırlayarak savcılığa sundular.

VİLLALAR RUHSATSIZ ÇIKTI

Bilirkişi heyetinin 20 Kasım tarihinde sunduğu ek rapora göre, toplam 144 villanın ruhsatsız olduğu tespit edildi. Raporda, 16 villanın zemininde dikey çimento enjeksiyonu uygulanmamış ve yapı denetim evraklarında bu uygulamaya dair herhangi bir veri veya bilgi bulunamamıştır.

Parsellerde, ruhsat onayından sonra inşaatların devam ettiği süreçte yapılan zemin etüt amaçlı sondaj çalışmalarına ait hiçbir yapı denetim evrakına rastlanmamıştır. Bu durum, inşaatlara ruhsatsız ve zemin etütsüz başlanmasına rağmen yapı denetim firmasının usulsüz bir şekilde bu durumu onayladığı şeklinde tespit edilmiştir.

Eskice'deki toplam 144 villanın, İmar Kanunu'na açıkça aykırı bir şekilde ruhsatsız ve depreme karşı dayanıksız olduğu raporda belirtilmiştir. Bu bulgular, inşaatların gerekli izinlere uygun olmadığını ve yapı denetimi süreçlerinin usulsüz bir şekilde yürütüldüğünü göstermektedir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.