Ucuza ev almak isteyenler dikkat 'Hayal satın almayın' Dolandırıcıların yeni tuzağı belli oldu

Ucuza ev almak isteyenler dikkat 'Hayal satın almayın' Dolandırıcıların yeni tuzağı belli oldu
Konut piyasasında yaşanan durgunluk dolandırıcılara fikir verdi. Sosyal medya hesapları üzerinden ev, arsa ve lüks dairelerin acil satışını görürseniz dikkat!

Satılmayan evler ve arsalar, konut piyasasında yaşanan durgunluk dolandırıcıları harekete geçirdi. İnternet ortamında satış platformlarına getirilen bazı önlemler nedeniyle konut piyasasına çeki düzen verildi. Ancak bu durum, asla vazgeçmeyen dolandırıcılar için yeni bir fikrin kapılarını aradı.

Dünya Gazetesi’nde yer alan habere göre, acil ihtiyaçtan dolayı evini, arsasını, dairesini, lüks konutunu sattığını sosyal medya üzerinden söyleyen kişi ya da kişiler, yüksek kaparo bedelleri isteyerek dolandırıcılık yapıyor.

konutdestegi.jpg

DENETİMLER GİBİ DOLANDIRICILIK DA ARTTI

Emlak piyasasındaki manipülatif fiyat artışlarının önüne geçmek, bir ilan için iki farklı fiyat vererek ikinci bir ilan girişi gerçekleştirmeyi önlemek için bir dizi önlemler alındı. İlan denetimleri sıklaştırıldı. Ancak dolandırıcılar bu kez de sosyal medyayı kullanarak konut almak isteyenleri kandırıyor.

Sahtekârlar, sosyal medya hesaplarını ve cep telefonlarını kullanarak “acil satılık”, “çok sıkıştım”, “yarı fiyatına satılık”, “ihtiyaçtan satılık” gibi mesajlar göndererek vatandaşları ağına düşürüyor.

LÜKS DAİRELERE “ACİL SATILIK” İLANI

Bu tür ilanların sıklıkla vatandaşların karşısına çıkması endişeleri arttırıyor. WhatsApp, Facebook, Instagram gibi sosyal medya hesapları üzerinden atılan mesajlarla vatandaşların kandırıldığına dikkat çekiliyor.

İSTOÇ İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı Kurucusu Şenay Araç Demir, cep telefonlarına ya da sosyal medya hesaplarına gönderilen ‘çok sıkıştım paraya ihtiyacım var’, ‘mülkümü değerinin yarısına satıyorum’ şeklindeki ilanlara itibar edilmemesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

11.jpg

Kendisine de bu tür mesajların geldiğini ifade eden Demir, son olarak lüks inşaat firmasından bir daire fiyatına 4 daire teklifinin mesaj olarak gönderildiğini söyledi. Kendisine 3+1 üç adet, 2+1 bir adet, toplam 4 adet daire için 25 milyon TL’ye acil satılık mesajı geldiğini söyleyen Demir, konunun üzerine gittiğini anlattı. Demir, “‘Kiracı var mı’ diye sordum ‘var’ dediler. Kira kontratlarını, kiracı bilgilerini istedim. Bunları istediğimde mülk sahibi telefonlarımıza cevap vermemeye başladı, bir anda ulaşılmaz oldu. O gün 300-400 bin TL kaparo isteyen şahıs ortadan kayboldu. Bizlerin araştırma yapma, araştırmayı sonuçlandırma şansımız var. Ama vatandaşlar boşta bulunup araştırma yapmıyor ve inanabiliyorlar” ifadelerini kullandı.

PİYASANIN SIKIŞIKLIĞINI FIRSAT BİLİYORLAR

Sadece dairelerin ya da evlerin değil arsaların da bu tür dolandırıcılıklara konu olabileceğinin altını çizen uzmanlar, ‘çok ucuza arsa’ ilanlarına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Konut fiyatlarının, yaşanan durgunluktan kaynaklı olarak yüzde 25-30 oranında düştüğünü belirten Demir, piyasanın sıkışık olmasını fırsat bilen sahtekar kişilerin yaklaşık iki haftadır para kapmaya çalıştığını söyledi.

evvvv.jpg

‘ASLA KAPARO YATIRMAYIN’

Bu tür mesajlara itibar edilmemesi gerektiğini vurgulayan Şenay Araç Demir, vatandaşların bir gayrimenkul firmasıyla irtibata geçip yardım istemeleri gerektiğini söyledi. Acil arsasını, evini satmak istediğini söyleyen mesajları dikkate almamalarını ve kaparo isteme, IBAN verme gibi taleplere itibar etmemeleri gerektiğinin altını çizdi.

ÖNCE TAPU İSTENMELİ

Bu tarz durumlarda emin olmak adına öncelikle tapu istenmesi gerektiğini, bu tapuyla önce belediyeye gidilip sorgulama yapılması ve doğruluğunun sorulması gerektiğini söyleyen Demir, tapunun kimin adına düzenlendiğinin de öğrenilmesinin şart olduğunu söyledi.

Demir’e göre, tüm bu bilgilere ek olarak ‘üstünde ipotek var mı’ diye de sorgulanması ve profesyonel emlakçılarla hareket etmek gerekiyor

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.