Tüyler diken diken oldu! Garanti Bankası'ndan 10 Kasım videosu

Tüyler diken diken oldu! Garanti Bankası'ndan 10 Kasım videosu
Garanti Bankası'nın 10 Kasım videosu gündem oldu.

Garanti Bankası'nın 10 Kasım videosunda Atatürk'ün 1925 yılında Uşak'ta yetiştirme yurduna ziyareti sırasında yaşadıklarını gösterdi.

O anlar sosyal medya hesaplarında gündem oldu. Atatürk'ün yetiştirme yurdundaki genç çocuğa "Hiçbiriniz kimsesiz değilsiniz. Siz Cumhuriyete emanetsiniz. Cumhuriyette size emanet." söylemi tüyleri diken diken etti.

agsagasgasg.jpg

ATATÜRK'ÜN YETİMHANE ZİYARETİ

Can Sinov isimli twitter kullanıcı ise Garanti Bankası'nın 10 Kasım videosunda Atatürk'ün 1925 yılında Uşak'ta yetiştirme yurduna ziyareti sırasında yaşadıklarının doğru olduğu söyleyerek tarih sayfalarındaki o olayı anlattı.

"Atatürk'ün 1925 yılında Uşak'ta yetimhane ziyareti yaptığı doğru. Hatta bir şehit çocuğu orada şöyle bir konuşma yaptı:

Beni söyleten etken var. Söyleyeceğim. Çünkü ben içinde lavlardan intikam fırtınaları, intikam boraları esen bir volkanım. Gök görültüleri, yıldırımlar, şimşekler benim depremlerimden, sarsıntılarımdan meydana gelir. Dünyanın hayat ve mematı benimle kaimdir. Maddi, manevi hiçbir kuvvet bendeki feveranı söndüremez; ne Alp dağlarının buzulları, ne Niyagara'nın coşkun köpükleri, ne okyanusların kudurmuş dalgaları benim bu feveranıma hiçbir engel teşkil edemez. Çünkü ben, bu hain kuvvetler tarafından tecavüze uğramış bir yetimim. Babamı şahadet, annemi sefalet, vatanımın mamurelerini düşman zulüm ve vahşeti aldı götürdü.

Şimdi ben, kökü kurumuş, dalları kırılmış kuru bir ağaca benziyorum. İşte bunun içindir ki, söyle­yeceğim. Dünyanın en amansız düşmanları beni men etse yine söyleyeceğim.

Muhterem Paşa Babamız; bendeki bu azmi, bu imanı halkeden, yaratan aziz ve mukaddes bir kuv­vet var; işte o da Türk yurdunu, Türk camiasını ilerleme nurlarına boğan, gelişmenin doruklarına ulaştırmaya saik olan büyük varlığınızdır. Nasıl ufak bir işaretinizle Türk orduları sefil ve alçak düşmanları aziz vatandan kovdular ve Akdeniz'de boğdularsa, ben de ve benim gibi, içinde volkanlar taşıyan binlerce şehit yavrusu ve bü­tün millet kurtarıcı elinizle işaret buyurduğunuz kurtuluş yolundan yürüyeceğiz, yürüyeceğiz.

Dumlupınar şehitliğinde, mübarek Dumlupınar kabrinde yatan aziz şehitlerin ruhlarını şad edince­ ye kadar yürüyeceğiz.

Atatürk, bu konuşmayı dinlerken ağladı. Ve şöyle söyledi:

Şehit yavrusunun sözleri ruhumda büyük bir heyecan doğurdu. Bunu tasvir imkan haricindedir. Yalnız gözyaşlarım bu üzüntünün açık bir ifadesidir. Ben hayatta nadiren ağlayan bir adamım. O da Uşak'ta, burada vaki oldu.

Uşak, 16 Ekim 1925..."

asgagasg.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.