TÜVTÜRK’ten araç sahipleri için flaş karar 'Yüz binlerce araç apar topar tekrar muayeneye çağrıldı'

TÜVTÜRK’ten araç sahipleri için flaş karar 'Yüz binlerce araç apar topar tekrar muayeneye çağrıldı'
TÜVTÜRK, milyonlarca araç sürücüsünü yakından ilgilendiren önemli bir adım attı. Verilere göre, özellikle egzoz emisyonu nedeniyle 287 bin araç tekrar muayene için çağrıldı.

TÜVTÜRK, on binlerce araç sahibine olumsuz bir bildirimle ulaşıyor. Ticari araçlar için yılda bir, hususi araçlar için ise 2 yılda bir yapılan TÜVTÜRK muayenelerinde, geri gönderme oranı endişe verici bir düzeye ulaştı.

TÜVTÜRK verilerine göre, özellikle egzoz emisyonu nedeniyle 287 bin araç tekrar muayene için çağrıldı.

TÜVTÜRK'ten muayene ertelemeyle ilgili 'kapsama tarihi' uyarısı

Ülkemizde ticari araçların yılda bir kez, hususi araçların ise iki yılda bir yapılan muayenelerinde, özellikle egzoz emisyon değerlerinin belirlenen standartların üzerinde çıkması sebebiyle birçok aracın geri gönderilmesi söz konusu oldu.

TÜVTÜRK tarafından yapılan açıklamaya göre, geçtiğimiz yıl 11 milyon 23 bin 923 araç egzoz emisyon ölçümü için kontrol edildi. Bu kontroller sonucunda, ilk muayenede 287 bin 275 araç başarısız oldu.

TÜVTÜRK Araç Muayenesi Öncesinde Yapılması Gerekenler | Kaya Global Sigorta

Ancak, bu araçlardan 282 bin 229'u tekrar muayenede uygunluk alarak çevre standartlarına uyum sağladı.

Araç muayenesi öncesinde egzoz gazı emisyon ölçümünün yapılması gerekliliği önemle vurgulanıyor. Ayrıca aracın geçerli egzoz emisyon ölçümünün bulunmaması ağır kusur olarak değerlendirilmektedir.

Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Takip Sistemi'ne göre, 2023 yılında 11 milyon 23 bin 923 aracın egzoz emisyon ölçümü gerçekleştirildi.

Bu araçlardan 10 milyon 736 bin 648'i başarılı bir şekilde ölçümlerini tamamladı.

Egzoz muayenesini geçemeyen 287 bin 275 araçtan ise 282 bin 229'u muayene tekrarında uygunluk aldı. Geriye kalan 5 bin 46 araç için ise ölçümleri başarısız sonuçlandı ve gerekli tamir ve bakım süreci devam ediyor.

TÜVTURK İstanbul'daki 16'ncı istasyonunu hizmete açtı!

Bu yıl 256 lira olan egzoz emisyon ölçümünün sonucu, e-Rapor olarak cep telefonuna kısa mesaj ile gönderildiği gibi e-Devlet'te de görüntülenebiliyor.

ARAÇ MUAYENE ÜCRETİ

Araç muayene ücretleri 2024 yılında güncellendi ve yeni zamlarla birlikte belirlendi. TÜVTÜRK, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak araç muayene ücretlerini kamuoyuyla paylaştı.

Egzoz muayene ücreti, 2023 yılında 282 TL 50 kuruş iken, yeni yılla birlikte 422 TL 72 kuruşa yükseldi. Traktör, motosiklet ve motorlu bisiklet sınıfındaki araçlar için ise 2023 yılında uygulanan muayene ücreti 586 TL 50 kuruş olarak belirlenmişti.

TÜVTÜRK'ün resmi sitesinde yayınlanan 2024 yeni muayene ücreti tarifesine göre:

Traktör (römorklu, römorksuz) için 927 TL 06 kuruş,
Motosiklet ve motorlu bisiklet için bin 854 TL 12 kuruş,
Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork için ise bin 821 TL 66 kuruş araç muayene ücreti ödenecek.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.