Türkiye’de yetişiyor Japonlar avuç avuç tüketiyor ‘Bin derde deva vitamin kaynağı yiyecek’

Türkiye’de yetişiyor Japonlar avuç avuç tüketiyor  ‘Bin derde deva vitamin kaynağı yiyecek’
Geleneksel Çin tıbbında sık sık kullanılan ve Türkiye’nin bazı bölgelerinde yetişen bu yemiş, yüksek vitamin deposu olarak biliniyor.

Çin hurması da denen hünnap, birçok sağlık sorununa iyi geliyor. İçeriğindeki C vitamini, potasyum, lif sayesinde sağlığın korunmasına yarayan hünnap hem Japonya’da hem de Çin’de sıklıkla tüketilmesinin yanı sıra Türkiye’de de yetişiyor. Uzmanlar sağlık açısından hünnap tüketimini destekliyor. Peki, bu mucizevi yemiş nelere iyi geliyor?

hunnap4.webp

Eskişehir’de yıllardır aktarlık yapan Metin Ağılönü, dünyaca bilinen ve tüketilmesi gereken meyvelerden biri olan 'Hünnap' meyvesinin faydalarını anlattı.

DÜNYA ÇAPINDA FAYDALARI BİLİNİYOR

Odunpazarı ilçesi Taşbaşı Caddesi’nde aktar olan Metin Ağılönü, hünnap meyvesinin aslında Güney Asya’ya özgü olduğunu ancak son yıllarda dünya çapında faydalarının bilinerek yaygınlaştığını vurguladı.hunnap10.webp

Büyük çiçekli çalılarda ve ağaçlarda büyüyen hünnap, insan sağlığı için oldukça önemli meyvelerden biri kabul ediliyor. Ağırönü kalp, sindirim sistemi, bağışıklık sistemi, kas kontrolü, diş ve kemikler için hünnap meyvesinin iyi geldiğini söyledi. Kilosunun boyutuna göre değiştiğini vurgulayan Ağırönü, kilogram fiyatının 80 ile 125 TL arasında değişkenlik gösterdiğini de sözlerine ilave etti.

İÇİNDEN VİTAMİN TAŞAN MEYVE

Kış aylarında önemi daha iyi anlaşılan hünnap tam bir vitamin deposu olarak kabul ediliyor. İnsan sağlığını olumlu yönde etkileyen vitaminli ve besleyici meyvenin faydalarını sıralayan Aktar Metin Ağılönü, “Hünnap bir vitamin deposudur ve aynı zaman da Çin hurması olarak da biliniyor” diyerek bu meyvenin hem yiyecek hem de ilaç yapımında kullanıldığını da belirtti.

HÜNNAP SAĞLIKLI BİR ATIŞTIRMALIK

hunnap7.webp

Kalorisi düşük olan hünnabın, yüksek lif ve vitaminler açısından da oldukça zengin olduğu biliniyor. Antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık güçlendirici etkileri bilindiği gibi, vitamin kadar mineral de içeriyor. İyi bir potasyum kaynağı olması sebebiyle sinir sistemini koruyor, diş ve kemikleri koruyor.

ÜLKEMİZDE DE YETİŞİYOR

Hünnap, Türkiye'de özellikle Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetişmesiyle biliniyor. Hünnap meyvesinin yetiştirilmesini sağlayan sıcak ve ılıman iklim koşulları bu bölgelerde bulunuyor. Güney Asya ülkeleri olarak Japonya ve Çin'de hünnap sıklıkla tüketiliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.