Sigorta sektöründe büyük kriz ‘120 bin müşteriye poliçe şoku’

Sigorta sektöründe büyük kriz ‘120 bin müşteriye poliçe şoku’
SEDDK yaptığı açıklamada iki sigorta şirketine tedbir uygulandığımı bildirdi. Binlerce kişinin mağdur olduğu öne sürülüyor.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) 28 Kasım tarihinde yaptığı yazılı açıklama paniğe neden oldu.

SDDK’nın yaptığı açıklamada mevzuata aykırı işlemleri ve kötü yönetimleri nedeniyle Türkiye’de faaliyet gösteren iki sigorta şirketine tedbir uygulandığını bildirildi. Söz konusu iki şirkete ait poliçelerin iptallerine başlandığının öne sürülmesiyle sektörde endişe yarattı.

Gece yarısı bu şirketlerden yapılan kasko, yangın, konut ve zorunlu koltuk ferdi kaza sigortaları gibi poliçelerinin iptal edilmeye başlandığı belirtildi.

sigorta-policesi-nedir-ne-ise-yarar.png

ACENTA ÇALIŞANLARI TARTAKLANDI

Sigorta acentelerinde poliçe iptallerinin ardından yaşanan tedirginlik bazı acente çalışanlarının müşteriler tarafından tehdit edildiği ve tartaklanmasına neden olduğu iddia edildi.

Süreçle ilgili çözüm bekleyen acenteler SEDDK'ten gelecek bir adımı bekliyor.

1199059-2.jpg

120 BİN KİŞİ MAĞDUR

SEDDK’nın başlattığı tedbir uygulamasının ardından birçok hasar oluşmuş başlangıçta hasar dosyası bile oluşturulmadığı, devamında hasar dosyası oluşturulmuş fakat araç onarımlarına başlanması mümkün olmamış müşteriler ile acentelerin karşı karşıya bırakıldığı aktarılırken süreç ilerledikçe bu gibi durumların artmasından endişe duyulduğu söylendi.

120 bin civarındaki sigortalı, binlerce acente ve çalışan günlerdir büyük mağduriyet ve belirsizlik içerisinde olduğu iddia edildi.

imza-sozlesme.jpg

SEDDK söz konusu şirketlerin mevcut yönetim kurulu üyelerinin tamamının görevlerine son verilerek yeni yönetim kurulu üyelerinin atanmasına ve sigorta portföylerinin idaresinin Güvence Hesabına bırakılmasına karar vermişti.

SEDDK konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı:

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) 28 Kasım 2023 günü yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bilindiği üzere sigortacılık ve özel emeklilik sektörü Kurumumuzun sürekli gözetim ve denetimi altındadır. Uluslararası saygınlığa ve güçlü sermaye yapısına sahip olan sektörümüz, son dönem finansallarına göre sermaye yeterlilik seviyesinde ve özkaynak karlılığında tarihi zirvelere ulaşmıştır.

NEGATİF YÖNDE ETKİLENDİ

Bununla birlikte; mevzuata aykırı işlemleri ve kötü yönetimleri nedeniyle Kurumumuzca bir süredir kademeli önlemler uygulanan ve verilen makul süreye rağmen durumlarını iyileştiremeyen GRI SİGORTA ANONİM ŞİRKETİ ve SINIRLI SORUMLU MELLCE KARŞILIKLI SİGORTA KOOPERATİFİ’ne, sigortalılarımızın hak ve menfaatlerinin korunması ve sektörümüzün negatif yönde etkilenmemesi amacıyla tedbir uygulanması gereği hasıl olmuştur.

GEREKLİ GİRİŞİMLER BAŞLATLDI

Bu bağlamda; 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 20’nci maddesi uyarınca söz konusu şirketlerin mevcut yönetim kurulu üyelerinin tamamının görevlerine son verilerek yeni yönetim kurulu üyelerinin atanmasına ve sigorta portföylerinin idaresinin Güvence Hesabına bırakılmasına karar verilmiştir. Süreçten etkilenenlerin sigortalılığının devamı ve haklarının korunması amacıyla, Türkiye Sigorta Birliği öncülüğünde telafi edici planlar oluşturulması için gerekli girişimler başlatılmıştır.

Yukarıda bahsedildiği üzere söz konusu tedbirlerimiz; sektörümüzü etkilemeyecek ölçekteki mezkur şirketlerle sınırlı olup, ısrarlı kötü yönetim ve mevzuata aykırı işlemleri sona erdirmeye yöneliktir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.