Kredi kartı kullananlar dikkat 'O günlerde para çekenlerden fazla kesinti yapılacak'

Kredi kartı kullananlar dikkat 'O günlerde para çekenlerden fazla kesinti yapılacak'
Günden güne artan kredi kartı kullanımı vatandaşın vazgeçilmezi haline geldi. Uzman isim uyardı o tarihte KMH hesabınızdan para çektiğinizde daha fazla kesinti yapılacağının altını çizdi.

Ekonomik kriz ve durulmayan zamlar nedeniyle vatandaşın nakit alım gücü günden güne düşüyor. Nakit alım gücü olmayan vatandaş çareyi kredi kartı kullanmakta buluyor.

Bir süre sonra kredi kartı içerisinde kendisine ait para biten vatandaş Kredili mevduat hesaplarında çareyi buluyor. Bankaların hesapta para bulunmaması halinde hizmete sunduğu ve birçok bankada esnek hesap, eksi hesap gibi isimlerle anılan kredili mevduat hesapları (KMH), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artırım kararları sonrası giderek cazibesini yitirmiş olsa da, yüksek faiz oranlarına rağmen günü kurtarmak isteyen milyonlarca vatandaş bu uygulama yoluyla harcamalarını yapmaya devam ediyor.

ipsos-kredi-karti.jpg

Ekonomist Emrah Lafçı, banka hesaplarında eksiye düşen, bir başka deyişle KMH bakiyelerini kullanan vatandaşlar için kritik uyarılarda bulundu. KMH işlemlerinde yapılan en yaygın hatalara dikkat çeken uzman isim, bu tarihlerde para çeken vatandaşların borcunu saatler sonrasında ödemiş olsa bile günlerce faiz ödemeye mahkum olabileceğini hatırlattı ve "Sakın bu tarihlerde para çekmeyin, alışveriş yapmayın" uyarısında bulundu.

KMH HESAPLARINDA AYLIK FAİZ YÜZDE 5.75'E YÜKSELDİ

Bankacılık sektörünün çalışma sisteminin zannedilenden oldukça farklı olduğunu aktaran Lafçı, vatandaşlara hangi tarihlerde KMH hesap bakiyelerini kullanmamaları gerektiğini şu sözlerle ifade etti:

TCMB'nin son faiz artırımlarıyla birlikte şu anda KMH hesaplarının faiz seviyesi aylık yüzde 4.42 ve gecikme faizi yüzde 4.72 seviyesine yükseldi ancak bunlara bir de Bankacılık ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) ile Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) eklememiz gerekiyor. İkisinin toplamı da yüzde 30 yapıyor. Yani 4.42'nin yüzde 30'u eklenince aylık faizimiz KMH hesaplarında 5.75'e geliyor.

atm-15-1693216498.jpg

BORCUNUZU BİR SAAT SONRA ÖDESENİZ BİLE 6-7 GÜNLÜK FAİZ KESİNTİSİ ALINACAK!

Örneğin 10 bin lira KMH hesabı limitiniz var ve hepsini kullandınız. Eğer 1 gün kullanırsanız, bu yüzde 5,75 üzerinden 19,15 lira ödüyorsunuz ancak kullandınız parayı o gün ve hemen akabinde kapattınız. Yine de bir günlük faiz ödemek zorundasınız. Sistem bankacılıkta kapattığınız günkü hareketi görmüyor, sonrasında görüyor.

Burada çok önemli konu şu, tatil öncesi günlerde borcunuzu kapatırsanız ancak bir sonraki iş günü görüleceğinden örneğin 6-7 günlük bir bayram tatilinden önceki gün borcunuzu kapatırsanız, bu gün başına 19.15 lirayı 6-7 gün boyunca ödemek durumunda kalacaksınız.

paraa.jpg

HAFTASONU ÖNCESİNDE SAKIN KMH LİMİTİNİ KULLANMAYIN

Cuma günü kullanır ve aynı gün kapatırsanız da 3 günlük borç ödemek zorunda kalırsınız çünkü sistem cuma, cumartesi ve pazar günü bu parayı kullandınız olarak kayıtlara geçer.

Bu yüzden KMH meselesine dikkat etmek gerekiyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.