Selçuk Geçer gizli formülünü açıkladı Ekonomiyi şaha kaldıracak

Selçuk Geçer gizli formülünü açıkladı Ekonomiyi şaha kaldıracak
Ünlü ekonomist Selçuk Geçer, İTO Başkanı Şekib Avdagiç’in asgari ücret görüşünü sert bir dille eleştirerek, olması gereken ekonomi modelini açıkladı.

Orta Vadeli Program'a (OVP) göre enflasyonun 2024 sonunda yüzde 33 olarak kaydedilmesi bekleniyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç’in Bloomberg Tv’de verdiği röportajda asgari ücretin mevcut politikalar ve hedeflenen enflasyon dikkate alınarak kurulan dengeleri bozmayacak şekilde belirlenmesi gerektiğini belirtmişti.

Ünlü ekonomist Selçuk Geçer ise, Şekib Avdagiç’in açıklamalarını alıntılayarak eleştirilerde bulundu. Geçer, “Bizim amcalar yine çıkmışlar diyorlar ki; Beklenen enflasyon oranında asgari ücrete zam yapılsın. Bu açıkça 15 bin lira zam yapılsın demek. Bugün TÜİK verilerine göre yüzde 61 enflasyon var. TÜİK'in enflasyonuna göre bir hesaplama yapılsa an itibariyle en az 18 bin lira olması gerekiyor. Fakat Şekib Avdagiç ‘15 bin lira zam yapılsın’ diyor.” dedi.

selcul-gecer.jpg

Konuşmasına Selçuk Geçer, yeni asgari ücret ve emekli zammı hakkında flaş ekonomi modelini paylaştı. Geçer, “Bence asgari ücrete hiç zam yapılmasın. Hatta 2016 yılından itibaren emeklilere, asgari ücretlilere ve memurlara verilen tüm zamlarda geri alınsın. İşçilik maliyetlerinizi daha da düşürelim. Ama 2016'dan bu yana yapılan; ev zamları, otomobil zamları, kira zamları, ekmek zamları ve akaryakıt zamları tamamı geri alınsın. İstanbul Ticaret Odası’na üye olan firmaların tüm ürünlerinin fiyatları 2016 seviyesine çekilsin.” ifadelerini kullandı.

‘Hedeflenen enflasyonu kenara atalım’ diyen Geçer, “ Yüzde 33 vermeyin. Öyle bir maliyete daha girmenin anlamı yok. Enflasyonu yüzde 2’ye 1’e indirelim. Neden olmasın. 20 bin lira kira maliyeti 300 lira olsun. Maaşları bin liraya indirin. Yoksa yüzde 33 zam yapılırsa zaten diğer kalemlere 10 katı zam yapılacak.” söyleminde bulundu.

avdagic-222.jpg

ŞEKİB AVDAGİÇ NE DEMİŞTİ

İstanbul Ticaret Odası ve Hizmet İhracatçıları Birliği Başkanı Şekib Avdagiç, asgari ücrete ilişkin açıklamaları şu şekilde;

"Türkiye’deki işletmelerin ciddi boyutta eleman açığı bulunuyor. Önümüzdeki dönemde işten çıkarma veya işe alımlarda durağanlık sürecine girileceğini düşünmüyorum. Asgari ücret bu konuda mevcut politikalar ve hedeflenen enflasyon dikkate alınarak kurulan dengeleri bozmayacak şekilde belirlenmeli. Bu alanda tabii ki çalışanların beklentileriyle beraber piyasanın da dengesini bozmayacak şekilde karar alınmalı”

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.