Sansür yasasının iptaline ret

Sansür yasasının iptaline ret
Anayasa Mahkemesi, dezenformasyon yasasının iptali talebini oy çokluğuyla reddetti

CHP, "Sansür Yasası"nın hapis cezası öngören “Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma Suçu” ile ilgili maddesinin yürürlüğünün durdurulması talebi ile Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Anayasa Mahkemesi (AYM) iktidarın ‘dezenformasyon’ basın ve ifade özgürlüğü örgütlerinin ise ‘sansür yasası’ adını verdiği düzenlemeyi görüştü.

Anayasa Mahkemesi (AYM), "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçuna hapis öngören düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini oy çokluğu ile reddetti.

7418 Sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu'nun 29'uncu maddesiyle TCK'nın 217/A maddesine ekleme yapılarak, "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçu ihdas edilmiş, bu suçu işleyenlerin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması öngörülmüştü.

TCK'ya eklenen 217/A maddesi şöyle:

"Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma: (1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. (2) Fail, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi halinde, birinci fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır."

KARARIN ARDINDAN SİTE BAKIMA ALINDI

AYM'nin kararının ardından Web sitelerinin bakıma alındığı görüldü.

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL'DEN TEPKİ

CHP Genel BAşkanı Özgür Özel, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla ilgili "Bundan sonra gazetecilerin işi daha da zor" dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.