Petrol devinde istifa şoku

Petrol devinde istifa şoku
İngiliz petrol devi BP’nin (British Petroleum) Üst Yöneticisi Bernard Looney’nin görevinden istifa ettiği bildirildi.

BP’den yapılan açıklamada, Looney’nin şirketin çalışanlarıyla arasındaki kişisel ilişkilerine dair bazı iddiaların 2022 yılının mayıs ayında şirketin yönetim kurulunda gündeme geldiği bildirildi.

İsmi gizli tutulan kaynaktan gelen iddialara yakın zamanda yeni iddiaların da eklendiğinin belirtildiği açıklamada, Looney’nin daha önceki konuya ilişkin yaptığı açıklamaların şeffaf olmadığını kabul ettiği kaydedildi.

thumbs-b-c-af863d182afad305367b846d71e69608.jpg

Şirket içindeki soruşturmanın halen devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, “Şirketin güçlü değerleri vardır ve yönetim kurulu, şirketteki herkesin bu değerlere uygun davranmasını bekler. Özellikle tüm liderlerin rol model olarak hareket etmeleri ve başkalarının güvenini kazanacak şekilde iyi bir muhakeme yapmaları beklenir.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada şirketin Üst Finansal Yöneticisi olan Murray Auchincloss’un geçici olarak şirketin üst yöneticisi olarak atandığı belirtildi.

BERNARD LOONEY KİMDİR?

petrol-devi-bpnin-ceosu-bernard-looney-istifa-etti-ekmhwdyb.jpg

Bernard Looney, 14 Şubat 1970 tarihinde İrlanda’nın County Kerry bölgesinde doğmuş bir iş insanıdır. Bernard Looney, enerji sektöründe önemli bir isim olarak tanınır. 1991 yılında mühendislik eğitimi aldıktan sonra BP (British Petroleum) şirketinde kariyerine başlamıştır.

BP’deki kariyeri boyunca çeşitli pozisyonlarda çalıştı ve uluslararası enerji sektöründe deneyim kazandı. 2010 yılında BP’nin Mühendislik ve Üretim Başkan Yardımcısı olarak atandı. 2016 yılında ise BP’nin İş Geliştirme Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

Bernard Looney’nin en önemli dönüm noktası, 2020 yılında BP’nin CEO’su olarak atanmasıdır. BP’nin CEO’su olarak görev yaparken, şirketi sürdürülebilir enerjiye geçiş konusunda önemli adımlar atmaya ve karbon salınımını azaltmaya yönelik birçok taahhütte bulundu. Ayrıca, enerji sektöründeki değişen dinamiklere uyum sağlamak için şirketin stratejisini dönüştürdü.

BP, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından enerji fiyatları yüksek seyretmeye devam ederken yılın ilk üç ayında 5 milyar dolar kâr etti. 2022’de de yıllık kâr iki kattan fazla arttı ve 28 milyar dolara yükseldi. Looney liderliğinde şirket, iklim hedeflerini küçülttüğü için çevreci grupların eleştirilerine de maruz kaldı. Hatta İngiltere İşçi Partisi enerji kârları için “uygun” bir ek vergi çağrısında bulunmuştu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.