Patates kabuklarını asla çöpe atmayın İşte birçok yerde kullanım alanları

Patates kabuklarını asla çöpe atmayın İşte birçok yerde kullanım alanları
Mutfakların baş köşelerinde yer alan, günlük yemeklerde sıkça tercih edilen patateslerin kabuklarını artık atmıyoruz. Çünkü kabukları, birçok farklı kullanım alanlarında kullanılıyor.

Patates kabuklarını ne için kullanabilirsiniz? Patates kabukları, hem sağlık hem de temizlik açısından pek çok faydaya sahiptir. İşte patates kabuklarının farklı kullanım alanları:

  • Patates kabukları, ciltteki koyu lekeleri veya sivilce izlerini gidermeye yardımcı olur. Patates kabuğunda bulunan azelaik asit ve katekolaz gibi bileşenler, cildi aydınlatır ve güneş lekelerini veya yara izlerini azaltır.
  • Göz altı torbalarını ve şişliği azaltmaya yardımcı olur. Patateste bulunan nişasta, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve göz altındaki kan dolaşımını artırır.
  • Ciltte doğal parlatıcı madde görevi görür. Patatesin içerdiği C vitamini, cilt tonunu eşitler, kırışıklıkları önler ve bronzluğu giderir.
  • Patates kabukları, lezzetli ve sağlıklı bir atıştırmalık olarak da tüketilebilir. Patates kabuklarını zeytinyağı, tuz ve biber ile fırında pişirerek cips yapabilirsiniz.
  • Deri ayakkabılarınızı temizlemek için de kullanabilirsiniz. Çiğ patatesin suyu, ayakkabıların parlak görünmesini sağlar.
  • Mutfakta paslanmış veya lekeli metal eşyaları temizlemek için de kullanılabilir. Patatesin içindeki sitrik asit, pas ve kirleri çözer. Patatesin ıslak tarafı ile metal yüzeyleri ovalayarak daha kolay temizleyebilirsiniz.
  • Saksılarda gübre olarak da kullanılabilir. Patates kabuğu, bitkilere nem ve besin sağlar. Özellikle gül fidesi dikmek için patatesin içine bir delik açarak fideyi yerleştirebilirsiniz. Böylece fidenin kök salmasını hızlandırabilirsiniz.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.