Özgür Erdursun asgari ücretin ne kadar olacağını açıkladı

Özgür Erdursun asgari ücretin ne kadar olacağını açıkladı
Çalışanlar ve emekliler yeni yılla birlikte ne kadar zam alacağını merak ederken SGK uzmanı Özgür Erdursun asgari ücret için rakam verdi.

Yeni yıla sayılı günler kalmışken milyonlarca çalışan ve emeklinin merak ettiği konu maaş artışlarının ne kadar olacağı oluyor. SGK uzmanı Özgür Erdursun ise 16 milyon emekliyi ilgilendiren zamlarla ilgili konuştu. Memur ve asgari ücret ile çalışanlar ise de en net rakamı verdi.


Emekli maaş zamlarının %50’nin üzerinde olması gündemde. 10 bin TL’nin üzerinde emekli maaşı almayı düşünen emeklilerin istedikleri rakamın olup olmayacağını MedyaTava TV’nin yayınına katılan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun açıkladı.

SSK VE BAĞKUR EMEKLİLERİNE YÜZDE KAÇ ZAM YAPILACAK?

Erdursun, Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon hedefini görmesi gerektiğini söyleyerek enflasyon oranının %68 ön görerek, yani ilk 6 aylık dönemde %19,77 olan enflasyon oranına göre, son 6 aylık dönemde enflasyonun %40 olması gerektiğini, bu nedenle SSK VE BAĞKUR emeklilerine %40 oranında, devlet memurlarına ve devlet memuru emeklilerine ise, toplu sözleşmeyle kendilerine verilen %6 düşürülerek, 2024 toplu sözleşmeyle hak ettikleri %15 de eklenip, %49 oranında zam olacağını açıkladı.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI NE KADAR OLACAK?

"Refah payı %10 oranı eklenirse ve kök aylıklara göre zam yapılırsa; 4500 TL kök aylığı olan birinin zamlı maaşı 6750 TL olur ve yine 7500 TL’nin altında kalır" diyen Erdursun, bu durumda 7500 TL ’nin 10 bin TL’ ye tamamlanacağını söyledi.

Erdursun açıklamalarına "Maaş zamlarının ardından 7500TL olanların aylıkları 10bin TL’ye tamamlanırsa bu kişilere yapılan zam %125 olur ancak 7500’den fazla maaş alacaklara da %40 zam yapılırsa, daha çok en düşük emekli aylığı alanların sayısını arttırılmış olur, bu da yoksul sayısının daha çok artmasına neden olur" ifadelerini de ekledi.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücrete yapılacak zamların tasarruf amacıyla devlet tarafından alınan bir kararla yılda bir defaya indirilebileceğini düşünmediğini ifade eden Erdursun, "Enflasyon düşerse asgari ücret zamları yılda bir kez yapılabilir" diye konuştu.

Asgari ücret zammını %50 ‘nin üzerinde bekleyen Erdursun, zam sonrası asgari ücretin 17.103 TL olabileceğini açıkladı.

Bu şekilde zam planlanması yapılırsa asgari ücret ve emekli aylıkları arasında farkın çok açılacağını vurgulayan Erdursun, "Bir ülkede refah düzeyi artmış ise o ülkede asgari ücretli çalışan sayısı azalır." ifadelerine yer verdi.

İlgili Haberler
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum