Otomobil fiyatlarına dev zam 'Sıfır KM ve ikinci el fark etmiyor'

Otomobil fiyatlarına dev zam 'Sıfır KM ve ikinci el fark etmiyor'
Artan enflasyon, ülke genelinde yaşanan ekonomik kriz ve döviz kuru karşısında değer kaybeden Türk Lirası nedeniyle zam haberleri peş peşe gelmeye devam ediyor.

Artan döviz kuru nedeniyle, Türk Lirası’nın değer kaybetmesi hemen hemen her bir kaleme zam olarak yansıyor. Bu sefer ki zam haberi sıfır KM ve ikinci el otomobil fark etmeksizin otomobillere uygulanacak olan döviz kuru zammından geldi.

Cumhuriyet'ten Halit Bolkan'ın haberine göre,

Günümüzde enflasyonun altında kalan mevduat faizleriyle mücadele eden vatandaşlar, birikimlerini korumak adına güvenli liman arayışlarına girişirken altın ve döviz fiyatları hızla yükselişe geçti.

Bu durum, özellikle otomotiv sektöründe döviz fiyatları ve enflasyon etkilerini dengelemek isteyen firmaları da derinden etkiliyor.

a887f7a9i12.jpg

YÜZDE 10 ORANINDA ZAM BEKLENİYOR

Son dönemde yaşanan hızlı döviz fiyatı artışları, otomobil sektöründe yeni zam tartışmalarını beraberinde getirdi. Döviz kurlarının Türk Lirası karşısında durdurulamayan yükselişi, otomobil üreticilerini yüzde 10 civarında zam yapma noktasına getirdi.

Otomobil firmalarının yöneticileri, döviz kurlarındaki bu yükselişin, kısa bir süre içinde fiyat artışlarına yol açabileceğini belirtiyor. Bazı markalarda yüzde 10'a varan oranlarda zam yapılmasının gündemde olduğunu ifade eden yöneticiler, anahtar teslimi satış fiyatlarında yüksek vergilerin etkisinin de göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor.

advice-for-private-car-selling.jpeg

Örnek vermek gerekirse, vergisiz fiyatı 500 bin TL olan bir otomobil için önce yüzde 80 ÖTV, ardından da ÖTV'li fiyat üzerinden yüzde 20 KDV alınıyor. Bu hesaplamaya göre otomobilin fiyatı 1 milyon 80 bin TL'ye yükseliyor.

Şimdi bu otomobile yüzde 5 zam yapıldığında, vergisiz fiyatı 525 bin TL'ye, vergili fiyatı ise 1 milyon 134 bin TL'ye çıkıyor. Yani, 25 bin TL'lik bir zam, anahtar teslimi satış fiyatına 54 bin TL olarak yansıyor.

Bu durum, otomobil alıcıları için önemli bir maliyet artışı anlamına gelirken, sektördeki firmalar da döviz kurlarındaki belirsizliklerle mücadele etmeye devam ediyor.

Enflasyonun etkileri ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar, otomobil piyasasının seyrini belirlemede önemli faktörler olarak vatandaşların karşısına çıkmaya devam ediyor.

e4bd869f25ff2e65901731758b26bfa4.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.