Öğrenciler hangi telefonlarını nereden alacak? Ucuz telefonda detaylar belli oldu

Öğrenciler hangi telefonlarını nereden alacak? Ucuz telefonda detaylar belli oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son kabine toplantısı sonrasında açıkladığı öğrencilere 5 bin 500 TL'lik telefon desteğinin ardından öğrenciler ucuz telefonların peşine düştü. Peki öğrenciler 9 bin 500 TL sınırı konan telefonlarını nereden alacak. İşte detaylar....

Cumhurbaşkanı Erdoğan son açıklamasında öğrencilere ilk kez satın alacakları cep telefonları ve bilgisayarlarda destek verileceğini açıklamıştı.

Öğrencilerin 5 bin 500 TL'sini devletin ödeyeceği telefonları nereden alacağı ve hangi telefonları alabileceği belli oldu.

cep3aa.jpg

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim vaatlerin arasındaki vergisiz öğrenci telefonlarında açıklama geldi. Üniversite öğrencileri de ucuz telefonlarına kavuşmak için gün saymaya başladı. Peki ödeme nasıl olacak, telefonlar nereden alınacak.

ÖDEMEYİ YAPTIKTAN SONRA İADELERİNİ ALACAKLAR

Cep telefon ya da bilgisayar satın alan gençler, bunu beyan ettikten sonra yardım desteği altında hesaplarına 5 bin 500 TL iade edilecek. Yani önce ödeme yapılacak, ödenen paradan 5 bin 500 TL iade alacaklar.

PTT.AVM'DEN SATIN ALACAKLAR

CNN Türk'ten Duygu Ayaz Bayram'ın aktardığı bilgilere göre, Pttavm.com üzerinden yapılacak satışlarda vergisiz olarak alınabilecek. Telefon ve bilgisayarlar için vergisiz telefon ve bilgisayarlar gibi özel bir sekme açıklanacak.

TELEFONLARIN KİMDE OLDUĞU TAKİP EDİLECEK

cepaa5.jpg

Öğrenciler vergisiz telefonu aldıktan sonra kullanımları incelecek. Yani telefonların vergisinin ödenmesinden sonra telefonların kimde olduğu da tespit edilecek. Bunun sebebi de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanlığı vergisiz telefonu alan öğrencinin gerçekten telefonu kullanıp kullanmadığını takip etmiş olacak. Bir öğrencinin ihtiyacı yoksa vergisiz telefon imkanından başka birinin yararlanmasının önüne geçilmesi için takip sistemi kurulmuş olacak.

HER AY 10 GB İNTERNET YENİLENECEK

Ücretsiz 10 GB internet için baz alınacak özellik yaş değil üniversiteli olması olacak. Yani 17 yaşında üniversiteyi kazanan gençler de bu imkandan yararlanabilecek.

Hattın T.C. kimlik numarasına tanımlanması planlanmamakla birlikte ekim ayı ortasında 10 GB internetin kullanılması hedefleniyor. BTK çalışmaları denetleyen bir kurum olacak. 3 operatör arasında seçim yapıp alabilecekler. Her ay 10 GB internet yenilenecek.

VERGİSİZ OLARAK SATILACAK TELEFON MODELLERİ

Vergisiz öğrenci telefonlarına 9 bin 500 TL sınırı konmuştu. Modeller de belli oldu...

Xiaomi: Redmi 9C, Redmi 9T, Redmi Note 10S, Redmi 10 2022,
OPPO: A15, Reno 5 Lite,

Vivo: Y11s, Y21s, Y53s

Samsung: Galaxy A01, Galaxy A21s, Galaxy A30, Galaxy A52, Galaxy,

TCL: 20 SE, 20 E, L7,

Reeder: S19 Max Pro S

Realme: C21, C21Y, C25 Omix: X300, X500,

Tecno Mobile: Camon 16,

General Mobile: 21, Poco C40, Phoenix 5G, 24 Pro

Casper: VIA X30 Plus, VIA M30 Plus

OMIX: X5

“VERGİSİZ FİYATI YARI YARIYA DÜŞECEK”

Vergi uzmanı Muhammet Bayram vergisiz telefon ve bilgisayarların fiyatlarının ne kadar düşeceğini açıkladı. Açıklamasında, "Bilgisayarlar üzerinde bizim ülkemizde yüzde 18 oranında KDV söz konusu. Ama akıllı telefon olarak adlandırılan cihazlarda ise yüzde 1 puanlık Kültür Bakanlığı payı, yüzde 12 TRT payı, bunların üzerine yüzde 50 ÖTV ve onun da üzerine yüzde 18 KDV uygulanıyor. Toplamdaki vergi oranı yüzde 100'e varıyor. Vergisiz bir telefon veya tablet, notebook gibi bir cihaz alınırsa bunun vergisiz fiyatı yarı yarıya gelecektir. Yani 2 bin tl olan akıllı cihazın bedeli bin tl ye düşecektir. Bu uygulama büyük ihtimalle yerli bilgisayar ve akıllı telefon üreticilerine uygulanacaktır. Çünkü yabancı akıllı telefon ve bilgisayar üreticilerine uygulanması durumunda cari açığı arttırma durumu söz konusu olacaktır. Bu nedenle yerli firmaların cihazları öğrencilere vergisiz bir şekilde sunulacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.