Enflasyon ekonomistleri ikiye böldü Son dakika enflasyon tahminleri

Enflasyon ekonomistleri ikiye böldü Son dakika enflasyon tahminleri
Maaşına zam bekleyenden tutun da açıklama yapacak bakanlara kadar herkes Eylül enflasyon rakamlarını bekliyor. Enflasyon ekonomistleri de ikiye böldü.

Reuters'ın anketine katılan ekonomistler, ile Anadolu Ajansı'nın enflasyon tahmini anketine katılan ekonomistlerin tahminleri birbirini tutmadı.

Reuters'ın anketine katılan ekonomistler, TÜFE'nin aylık yüzde 4,9 artmasını, yıllık yüzde 61,7'ye çıkması beklerken; AA Finans'ın beklenti anketine katılanlar ise, enflasyonun aylık yüzde 5'e, yıllık yüzde 61,91'e çıkacağını hesaplanıyor.

para1aamakine.jpg


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı enflasyon verilerini 3 Ekim Salı günü saat 10.00'da açıklayacak. Seçimlerin ardından TL'de yaşanan değer kaybının birikimli etkisi ve vergi artışlarıyla Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yükselişini sürdürmesi bekleniyor.

Ekonomim'in haberine göre Reuters'ın anketine katılan 10 ekonomistin aylık TÜFE tahminleri, yüzde 3.7 ila yüzde 6.2 artış bandında yer alırken, yıllık tahminler ise yüzde 60 ila yüzde 63.7 arasında bulunuyor. Medyan beklenti, TÜFE'nin eylülde aylık yüzde 4.9 artması, yıllık bazda yükselişine devam ederek yüzde 61.7'ye çıkması yönünde.

AA Finans'ın beklenti anketi ise, 12 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Ankete göre, eylül ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 5 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin, en düşük beklentisi yüzde 4,05 ve en yüksek yüzde 9 aralığında yer aldı. Enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay yüzde 56,37 olan yıllık enflasyonun yüzde 61,91'e çıkacağı hesaplanıyor.

TÜFE, ağustosta aylık bazda yüzde 9,09 artarken, yıllık enflasyon yüzde 47,83'ten yüzde 58,94'e yükselerek yılın zirvesine yerleşmişti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.