Ödediğinizin yüzde 50'si geri veriliyor! 81 ile genelge gitti

Ödediğinizin yüzde 50'si geri veriliyor! 81 ile genelge gitti
Konut alımı, evlilik ya da doğal afet durumlarında bireysel emeklilik sistemine ödediğiniz paranın yüzde 50'i kadarını geri alabileceksiniz. Katılımı artırmak ve sistemde kalma süresini uzatmak için güncellenen BES sisteminin ayrıntıları 81 ile bir genelge ile bildirildi.

1 Temmuz'da başlayacak yeni BES sisteminde ayrıntılar belli oldu. Yeni sistemde belli hallerde BES sahibi parasının yarını çekebiliyor ve yine de sistemde kalabiliyor.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) 1 Temmuz'da başlayacak kısmen ödeme uygulamasının başvuru esaslarını belirleyerek 81 ile genelge ile bildirdi. İşte yeni BES sisteminin ayrıntıları...

Yeni BES sisteminde katılımcılar, sistemden çıkmaları gerekmeden ve hiçbir hakları kaybolmadan evlilik, konut alımı ve doğal afet durumlarında hesaplarında biriken tutarın yüzde 50'ye kadar olan kısmını alabiliyor.

para5.webp

Bu ödemelerden yararlanmak isteyenlerin ise anlaşma yaptığı emeklilik şirketine SEDDK'nın belirlediği durum kapsamında başvuru yapmaları gerekiyor. Emeklilik şirketleri katılımcıların başvurularının Emeklilik Gözetim Merkezi'nin sağladığı altyapı ile kontrol ederek talepleri devreye alıyor.

Ödeme talep eden BES sahibinin başvuru yapabilmesi için daha önce kısmen ödeme almamış olmaları gerekiyor. Kişinin birden çok bireysel emeklilik sözleşmesi bulunsa dahi sadece bir başvuru hakkı bulunuyor. Doğal afet durumu dışında daha önce kısmen ödeme alanların, önceki kısmen ödeme tarihinden yeni başvuru tarihine kadar en az 5 yılı tamamlaması gerekiyor. İlk kez kısmi ödeme başvurusunda bulunan katılımcılarda ise en az 5 yıl sistemde olmaları gerekiyor.

para6.jpg

Bes katılımcıları istenilen belgelerle eş zamanlı başvuru yapabildiği gibi, başvuru tarihinden 2 ay öncesine kadar evlendiğini veya ev aldığını gösteren belgeler ile de başvuru yapabilir. Başvurusu yapıp ödeme alana katılımcılarında gerekli belgeleri yine 2 ay içinde vermeleri gerekiyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.