O sektör kapılara tek tek kilit vuruyor 'Pandemide can çekişiyordu

O sektör kapılara tek tek kilit vuruyor 'Pandemide can çekişiyordu
Herkesin evlere kapandığı ve sokağa çıkma yasaklarının bulunduğu pandemi döneminde can çekişen lokantalar toparlanamadığı için tek tek kapanıyor.

Sağlığı tehdit eden Koronavirüs salgını, vatandaşları bir dönem eve kapatmıştı. Bu süreçte lokantalar da faaliyette değildi. Kademeli açılma sürecinde 2021'in ortalarında açılan lokantalarda, pandemi döneminin etkileri 2021 yılı boyunca devam etmişti ve kapanan lokantaların oranı da fazlaydı. Bu etkiler, 2023 yılında da kendini gösterdi ve ayakta duramayan çok sayıda lokanta kepenk kapattı.

lok1.jpg

KAPANAN LOKANTA VERİLERİ SIKINTIYI GÖZLER ÖNÜNE SERDİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre, 2023 yılında kapanan şirketler arasında lokantaların oranları göze çarptı. Geride bıraktığımız yıl içerisinde kapanan toplam 25 bin 882 şirketten 2 bin 136'sı lokantalar oldu. Lokantaların kapanan şirket sayısı arasındaki payı da yüzde 8,25'e yükseldi.

İKİNCİ SIRADA YER ALDI

Geride bıraktığımız yılda en çok kapanan firmalarda limited şirketler grubu arasında lokantaların yeri 2. sıra oldu.

Anonim şirketler ve gerçek kişi ticari işletmeler grubunda ise 4. sıra lokantaların oldu.

lok3.jpg

Bir önceki yıl olan 2022 yılındaysa kapısına kilit vuran lokantaların sayısı bin 737 olurken, kapanan firmalar arasındaki payı yüzde 7,14 olarak belirlendi.

Bu sebeplerle son 2 yıl içerisinde kapanan lokanta sayısı 3 bin 873'e yükseldi.

GEÇİCİ KAPANMALAR ETKİLİ OLDU

Yiyecek içecek sektöründe yaşanan bu talihsizlik, 2020 yılında ülkemizde baş gösteren pandeminin etkileri olarak kayıtlara geçti. Bu dönemde pek çok lokanta kapısına kilit vurdu.

lok2.webp

23 bin 170 şirketin kapandığı bilinen 2020 pandemi döneminde "lokantalar ve seyyar yemek hizmeti" sektörüne bağlı 1733 firma kapandı.

2021 yılında kademeli olarak açılan lokantalarda pandemi etkisi 2021'de devam ederek, kapanan 16 bin 222 şirketten bin 418'ini lokantalar oluşturmuştu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.