O hisselere yatırım yapanlar yandı 'Tüm işlemler 1 ay yasaklandı'

O hisselere yatırım yapanlar yandı 'Tüm işlemler 1 ay yasaklandı'
Borsa İstanbul’da işlem gören 3 hisse hakkında 1 ay süreyle yasak veya tedbir kararı alındı.

Borsa İstanbul tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan yazılı açıklamada Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında Peker Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (PEKGY), Papilon Savunma Güvenlik Sistemleri (PAPIL) ve Kent Gıda Maddeleri Sanayi ve Ticaret (KENT) hisseleri hakkında 24 Nisan 2024 tarihine kadar emir paketi, brüt taksa tedbiri veya kredili işlem yasağı kararı alındı.

kapak-151117.jpg

Borsa İstanbul’dan KAP’a gönderilen karalara ilişkin şu ifadeler kullanıldı;

Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında Papilon Savunma Güvenlik Sistemleri (PAPIL) paylarında 25/03/2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 24/04/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar brüt takas uygulanacaktır. İlgili payda halihazırda uygulanmakta olan ve VBTS kapsamında önceki aşamalarda tanımlanan tedbirler de (kredili işlem yasağı tedbiri) brüt takas tedbirinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir.

Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında Peker Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (PEKGY) payları 25/03/2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 24/04/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında Kent Gıda Maddeleri Sanayi ve Ticaret (KENT) payları 25/03/2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 24/04/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar emir paketi tedbiri ile işlem görecektir.

asds.jpg

EMİR PAKETİ NEDİR?

Emir paketi tedbirleri, finansal piyasalarda düzenleyici otoriteler tarafından alınan önlemlerdir ve piyasanın düzenli ve şeffaf bir şekilde işlemesini sağlamayı amaçlar. Bu tedbirler genellikle piyasa manipülasyonunu önlemek, piyasa istikrarını sağlamak ve yatırımcıların haklarını korumak için uygulanır.

Bu tedbirler arasında şunlar yer alır:

Piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması: Ani fiyat dalgalanmalarını önlemek ve piyasa emirlerinin kontrolsüz bir şekilde girilmesini engellemek için alınan bir tedbirdir.

Emir iptalinin, emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması: Bu tedbir, piyasa manipülasyonunu önlemek için alınmıştır. Bir emrin iptal edilmesi veya değiştirilmesi durumunda, bu değişikliklerin manipülatif amaçlarla kullanılmasını engellemeyi amaçlar.

Emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması: Piyasa katılımcıları arasında adil bir rekabet ortamı sağlamak için alınan bir tedbirdir. Emir toplama bilgilerinin sadece belirli bir grup tarafından kullanılmasını veya erişilmesini sağlar.

Bu tedbirlerin yanı sıra, kredili işlem yasağı ve brüt takas tedbirleri gibi önceki aşamalarda tanımlanan ve halihazırda uygulanan tedbirler de emir paketi tedbirlerinin uygulandığı süre boyunca devam edecektir. Bu önlemler, finansal piyasalarda istikrarın sağlanması ve yatırımcıların korunması açısından önemlidir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.