NYT, Rakka'da Erdoğan'ın rolüne dikkat çekti

NYT, Rakka'da Erdoğan'ın rolüne dikkat çekti
John McCain’in Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın YPG konusunda “ne kadar ciddi” olduğunun anlaşılmadığı uyarısına dikkat çeken New York Times’a göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rolü kritik.

NYT, Rakka'da Erdoğan'ın rolüne dikkat çekti

ABD’nin Suriye’ye 400 asker daha gönderme kararı ile Suriye ve Irak operasyonlarından sorumlu ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Joseph Votel’in Senato’daki açıklamaları ve Senatör John McCain’in Türkiye’ye ilişkin uyarıları, büyük yankı buldu. John McCain’in Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın YPG konusunda “ne kadar ciddi” olduğunun anlaşılmadığı uyarısına dikkat çeken New York Times’a göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rolü kritik çünkü Amerikalı savaş uçaklarının İncirlik hava üssünden faaliyet göstermesine izin verdi ve  Suriye’ye asker gönderdi.”

New York Times, “ABD, Suriye’ye 400 asker daha gönderiyor”  başlığı ile verdiği geniş haberinde asker takviyesinin beklenen Rakka operasyonu hazırlıklarına destek amacıyla yaptığını yazdı. Gazeteye göre, Suriye’de ortaya çıkan “askeri strateji”, ABD’nin Musul’da benimsediği yaklaşıma benziyor ve büyük ölçüde Obama Yönetimi döneminde yapılan planlamaya yön veren varsayımları yansıtıyor.

Musul’nun batısını kurtarma operasyonunda ABD’liler ve müttefiklerinin hava gücü topçu ateşi ve danışmanları sağladıklarını anımsatan NYT, “Benzer şeklinde Rakka meselesinde fikir, Suriyeli güçler sahadaki savaşın çoğunu yürütürken Amerikalıların onlara danışmalar ve ateşgücü ile destek vermesidir” diye yazdı.

-TÜRKİYE’NİN İTİRAZI-

General Joseph Votel’in Perşembe günü gazetecilere gerekli olması durumunda daha konvansiyonel askeri birlikler için yapılacak bir talebe açık olduğunu söylediğine dikkat çekilirken “Stratejinin büyük bir deliği ise Rakka’yı alacak olan savaşçılar ile ilgilidir. Amerikalı komutanlar, Suriyeli Araplar ve Kürt YPG milislerinin oluşan bir karışımdan yana. Ancak Türkiye, terörist olarak nitelediği Kürtlerin silahlandırılmasına itiraz ediyor” denildi.

-“AMERİKALILAR TÜRKİYE’Yİ YATIŞTIRMAYI UMUYOR”-

Haberde “Amerikalıla ise, kenti ele geçirerek gücün çoğunun Arap olduğunu sağlayarak ve İslam Devleti’nden çıkarılmasından sonra kenti sadece yerel savaşçıların işgal edeceğini belli ederek Türkiye’yi yatıştırmayı umuyor” ifadeleri de kullanıldı.

-TÜRKİYE'YE VERİLECEK GÜVENCELER "YETERLİ" OLACAK MI?-

Bunun ardından  kısa bir süre önce Suriye ve Türkiye’yi ziyaret eden Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonu Başkanı John McCain’in Perşembe günü Senato’da düzenlenen bir oturumda  Türkiye ile ilgili yaptığı uyarılara da yer verildi.

NYT,  McCain’in,  oturum sırasında ABD’nin Türkiye’ye yönelik “güvencelerinin CumHurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaygılarını gidermek için yeterli olup olmayacağını sorguladığına” dikkat çekerken  Cumhurbaşkanı Erdoğan için “Rolü kritiktir çünkü Amerikalı savaş uçaklarının İncirlik hava üssünden faaliyet göstermesine izin verdi ve  Suriye’ye asker gönderdi”  değerlendirmesini yaptı.

McCain’in Votel’in katıldığı oturumda “Erdoğan’ın bu konudaki görüşlerinin ne kadar ciddi olduğunun anlaşıldığından emin değilim” dedikten sonra “Türkiye ile Kürtler arasında bir ihtilaf olasılığı gördüğünü” de ifade ettiğini vurgulayan gazete, Votel’in  ise McCain’e  yanıt olarak  “Bunu  önlemek için adımlar atmaya çalışıyoruz” söylediğinin altını çizdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.