NAS ve KKM etkisi emekliyi vurdu ‘Emekli maaşları yaraya merhem olmayacak’

Emeklilere maaş zammı geliyor ancak gelen zam dikişli yaraya merhem olmaktan öteye geçmeyecek. Bilindiği üzere Temmuz ayında emeklilere 6 aylık enflasyon oranına göre bir artış yapılacak. Bu artışın ise son verilere göre refah payının eklenmesiyle yüzde 35 oranında olması bekleniyor. Bu şekilde gerçekleşirse en düşük emekli maaşı 13.500 TL olabilir.

Bana da bu mantıklı geliyor. Çünkü iktidarın kasasında bunun üzerinde para kalmadı. Peki nasıl kalmadı? Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Bu zarar, emekli maaşları için seyyanen zam gelmeyeceğini ve asgari ücrete de ara zammın olmayacağının kanıtıdır.

Acı gerçekler bu şekilde olunca emeklilerin cebi açlık sınırında erimeyi sürdürüyor. Emeklilerin bu duruma gelmesinin tek sebebi Nebati'nin NAS ve Kur Korumalı Mevduat sistemidir. Çünkü bu ekonomik politikalar ekonominin çökmesine ve bu zararı yapmasına neden oldu.

Ekonomistler, tarihi zararın önemli bir kısmının Kur Korumalı Mevduat (KKM) ödemelerinden kaynaklandığını belirtiyor. Ben de KKM'nin bir bela olduğunu belirtiyorum. Ekonominin iflas etmesine neden oldu.

Sonuç olarak, bu düzenin düzelmesinin reçetesi maalesef vatandaşa çıkacağını düşünüyorum. Çünkü tek kurtuluş reçetesi de ondan geçiyor. Mehmet Şimşek'in ekonomi politikasında uyguladığı sistemler bir iki yıla ufaktan meyve verecek. Ancak bu sistem uzun süre devam eder umarım. Aksi takdirde geriye dönersek daha kötü oluruz.

Şu anki durumda artık milyonlarca vatandaş bu sistemde hükümeti destekleyip dış sıkacak. Ancak emekli ve vatandaşın sabrı da kalmadı. Bu durum yerel seçimde de ortaya çıktı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları