Naci Görür başı belada olan kenti açıkladı ‘Bu şehir her an deprem üretebilir’

Naci Görür başı belada olan kenti açıkladı ‘Bu şehir her an deprem üretebilir’
Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, başı belada olan kenti açıkladı. Görür, bu şehrin dikkat edilmesi gerektiğini ve göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Anttalks etkinliği kapsamında Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür Antalyalılarla buluştu.

Burada Antalyalılarla buluşan ve Atatürk Kültür Merkezi (AKM)'de 'Deprem Dirençli Antalya' söyleşisinde Prof. Dr. Naci Görür, “Antalya'da deprem bekleniyor mu?” konusuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Depremlerle ilgili nokta atışı yapan Prof. Dr. Naci Görür, Antalya’nın bir an önce depreme hazırlanması gerektiğiniz üzerinde durdu.

aw152543-01.jpg

ANTALYA'NIN ZEMİNİ SAĞLAM BİR ZEMİN DEĞİL

Naci Görür, "Antalya depreme dirençli hale gelecek. Ne demek bu? Deprem Antalya’ya geldiği zaman depremi minimum atlatacak demektir. Hatta günlük yaşamı bile değiştirmeyecek. 7 Şubat depremlerinden sonra Japonya’da 7.6 büyüklüğünde deprem oldu 131 kişi hayatını kaybetti. O deprem Türkiye’de onlar on binleri toprağa verirdik’ dedi.

Hatırlatmanın ardından konuşmasına devam eden Naci Görür, Antalya’nın çok büyük bir kısmı oturduğu zemin sağlam bir zemin olmadığını söyledi.

Falezlerinde sağlam olmadığını belirten Naci Görür, Antalyalıların ilk binalarını çok yüksekte yapmayarak zemine uygun yaptığını ifade etti. Ancak şu anda kentin rant hastalığına yakalanmış olduğunu söyleyen Görür, “Gökdelenler dikilmeye başlanmış, ne kadar çok yaparsanız tehlike o kadar büyür.” Dedi.

aw152543-02.jpg

"ANTALYA'NIN BULUNDUĞU KÖRFEZ PROBLEMLİ"

Gökdelenlerden uzak durulmasının altını çizen Görür, Antalya’nın üzerinde oturduğu körfez dolgusunun problemli olduğuna dikkat çekti.

Antalya’nın hem doğudan hem batında hem de kuzeyden aktif faylar ile çevrili olduğunu aktaran Prof. Dr. Naci Görür, bu fay kuşaklarında olacak bütün depremlerin Antalya’yı önemli ölçüde etkileyeceğini söyledi.

Antalya’nın güneyinde Akdeniz’in içerisinde Kıbrıs Girit bölgesinde dalma batma zonu olduğunu ifade eden Naci Görür, büyük depremler üretebileceğini, Girit yakınlarında 8 ve üzerinde depremler üretmiş olduğunu ve her an 7 ve üzerinde deprem üretebilme potansiyeli olduğunu söyledi.

Bu fay sistemlerini yok saymamak gerektiğini belirten Naci Görür, bu deprem kaynaklarını bilmeden depreme dirençli olunmayacağını ifade etti.

aw152543-03.jpg

"DAHA BÜYÜK DEPREMLERDE OLABİLİR"

Antalya’da daha önce 1459, 1473’ ve 1851’de depremler olduğunu hatırlatan Naci Görür, 1900 yılından bu yana çoğu Akdeniz’de genellikle 6 ve 6.1 büyüklüğünde depremler olduğunu belirtti.

Konuyla ilgili konuşmaya devam eden Naci Görür, "Bunlar bize bir fikir verir, ama depremin ne zaman ne büyüklükte olacağı hakkında çalışma yapılarak doğru hesaplar elde edilebilir. Daha büyük depremler de olabilir. Seçeceğiniz belediye başkanına Antalyalı demeli ki ‘beni yönetmeye mi talipsin o zaman Antalya’yı deprem dirençli yap" ifadelerini kullandı.

aw152543-07.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.