MTV trafik sigortası kasko zorunlu muayene ücretlerinde yeni dönem 'Arabası olanlar dikkat' O günü kaçırmayın

MTV trafik sigortası kasko zorunlu muayene ücretlerinde yeni dönem 'Arabası olanlar dikkat' O günü kaçırmayın
Aracı olanlar Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemeleri başladı. İlk taksit ödemelerinin son gününe az bir süre kaldı. Peki, yılın toplam araç masrafları ne kadar oldu?

Arabası olanların Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemelerinin ilk taksitini yatırmaları için sayılı günler kaldı. 2024 yılıyla birlikte artan MTV ödemelerinin ne kadar olduğu da merak edilmeye başlandı. Yeni zamlı dönemde artan masraflar MTV ile bitmiyor. Zorunlu araç muayenesi, kasko, trafik sigortası gibi kalemlerin ücreti de 2024 yılında artarak bütçeleri etkiliyor.

MTV NE KADAR OLDU?

Arabası olanların masraflarından en önemli kalem olan MTV’nin ilk taksidinin ödeme zamanı Ocak ayında başladı. Ancak konuyla ilgili detaylar araç sahipleri tarafından hala merak ediliyor. Çünkü hala aracının MTV’sini ödememiş olanlar bulunuyor. Henüz ödememiş olanlar MTV’nin 2024 yılı içerisinde zamlı olarak ne kadar ödeneceğini merak ediyor.

Araç sahipleri, yeni dönemde gelen yüzde 58,46 oranındaki zamla birlikte bu yıl en düşük 347 TL, en yüksek 160 bin 285 TL ödüyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemelerinin son birkaç günü kaldı. Bunun için henüz ödememiş olanların harekete geçmesi gerekiyor.

aracp.jpg

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENECEK?

Arabası olanlar 2024 yılı için MTV ödemelerini Ocak ayının 1’inde yapmaya başladı. Henüz ödememiş olanlar MTV son ödeme günü ne zaman diye merak etmeye başladı.

Henüz Motorlu Taşıtlar Vergisi 1. taksit ödemesini yapmamış olanlar bilmeli ki ödeme yapmak için son haftaya girildi. MTV ödemeleri ilk taksit olarak 31 Ocak 2024 tarihinde son buluyor. Bu süre zarfında ödemesini yapanların içi rahatlayacak.

Peki, ödemelerini ayın 31’ine kadar yapmayanlar için neler olacak?

Eğer aracınızın MTV ödemesini 31 Ocak’a kadar yapamazsanız, gecikme faizi yüzde 3,5 oranında olacak. Gecikme cezası faizi olmaması için ayın 31’ine kadar ödemenin yapılmış olması gerekiyor.

Yılda iki defa ödenen MTV’nin ikinci taksidiyse Temmuz ayında ödeniyor. 2024 yılında zamlı MTV ücretleri yüzde 58,46 oranında artmıştı.

araclars.jpg

MTV TAKSİT ÖDEMESİ NASIL YAPILIR?

Aracı olanların merak ettiği konulardan biri de Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemelerini nereye nasıl yapacakları oluyor. MTV birinci taksit ödemelerini yapmak isteyenler, bu ödemeleri banka şubelerinden, PTT’lerden, vergi dairelerinden yapabilirler. İnternetten yapılabilen ödemeler, dijital vergi dairesinden veya bankaların şubelerine gitmeden mobil ya da internet siteleri üzerinden gerçekleştirilebilir.

TRAFİK SİGORTASI İLE ZORUNLU MUAYENE ÜCRETLERİ DE ZAMLANDI

Araba sahipleri için ödeme kalemleri 2024 yılında artış gösterdi. Zorunlu araç muayene ücretleri de artan bu ödemelerden biri oldu. Yüzde 61 oranında zamlanan araç muayene ücretleri, son 6 yılda yüzde 818,6 oranında yükseldi.

Zorunlu araç muayene ücretleri ne kadar diye merak edenler için geçtiğimiz yıl 1130 TL olan ücretler 2024’te 1821 TL’ye yükseldi.

Trafik sigortasında ise daha önce her ay yüzde 2 olarak uygulanan artış oranı 2024 yılıyla birlikte yüzde 5 oranında artış olarak kendini gösterecek.

Mayıs 2024 tarihinden itibaren ise, hasar maliyet endeksi hesaplamalarında yeni bir formül kullanılacak. Bu formülde yüzde 45 oranında asgari ücret artışı, yüzde 30 oranında kişisel ulaştırma araçlarının yedek parça ve aksesuarlarının fiyat artışı, yüzde 15 oranında motorlu araçların fiyat artışı ve yüzde 10 oranında kişisel ulaştırma araçlarının bakım ve onarımı fiyat artışları dikkate alınacak. Bu değişiklikler, trafik sigortası poliçelerinin maliyetlerini etkileyerek araç sahipleri için ekonomik olarak önemli olacak.

Kasko fiyatlarındaki artış 2023 yılında yüzde 95 oranında gerçekleşti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.