Meteoroloji 14 kenti uyardı Çok kuvvetli geliyor Her yeri kaplayacak

Meteoroloji 14 kenti uyardı Çok kuvvetli geliyor Her yeri kaplayacak
Son hava durumu raporlarına göre, İstanbul ve çevresindeki Marmara Bölgesi'nde yağmur beklenirken, bölge halkı toz taşınımına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıldı. Ayrıca, Marmara ve Ege bölgelerinde sis ve toz taşınımı ihtimali bulunmakta, bu yüzden vatandaşların bu duruma karşı hazırlıklı olmaları gerekmekte. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, olası hava koşulları karşısında gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurgulandı.

Türkiye'nin genelinde gökyüzü parçalı bulutlarla kaplı olacak, özellikle Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları, Doğu Akdeniz'in bazı bölümleri, İç Anadolu'nun güney kesimleri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Sivas, Sinop, Bartın ve Kastamonu'nun çevreleri bulutların etkisi altında kalacak. Ayrıca, gece saatlerinde Marmara'nın batı kesimleri başta olmak üzere İstanbul, Bursa, Yalova, Bilecik, Kütahya, Eskişehir, Afyonkarahisar ve Muğla'nın çevreleri yağış alacak. Önümüzdeki beş gün boyunca hava durumu bu şekilde seyredecek.

e8bney-wuaeijur-ctva-2.jpg

MARMARA VE EGE'DE "TOZ TAŞINIMI" DOĞU'DA "ÇIĞ TEHLİKESİ"

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde hava durumu değişkenlik gösteriyor. Özellikle Doğu Karadeniz bölgesinin iç kesimlerinde ve Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğu taraflarında yağışlar karla karışık yağmur ve kar şeklinde etkili olacak. Ayrıca, Doğu Karadeniz'in sahil şeridi, Doğu Anadolu'nun güneydoğu bölümü, Güneydoğu Anadolu'nun doğu alanları ve Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Bingöl ile Muş'un çevrelerinde yağışların yerel olarak şiddetli olması öngörülüyor. Marmara ve İç Ege'nin yanı sıra İç Anadolu'nun kuzeybatısında sabah ve gece saatlerinde sis ve pus oluşumu beklenirken, doğu bölgelerinde ise buzlanma ve don olaylarına dikkat edilmesi gerekiyor.

640x360.jpg

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden başta İstanbul olmak üzere 14 il için hem sağanak hem de toz taşınımı uyarısı geldi. Meteoroloji'den yapılan açıklamada, "Marmara ve Ege’de yer yer toz taşınımı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır." denildi.

UZMANLARDAN UYARI

Bahar mevsimi, toz taşınımı açısından dikkat çekici bir dönemdir ve bu durum tarımsal faaliyetler için bazı olumlu etkilere sahip olabilir. Toz, toprağa mineral katkısı sağlayarak bitki besin maddelerinin zenginleşmesine yardımcı olur.

Bununla birlikte, bahar alerjisi veya solunum sorunları olan bireyler için bu dönemde ekstra önlemler almak önemlidir. Polen ve toz partikülleri, alerjik reaksiyonlara veya solunum güçlüğüne neden olabileceğinden, bu kişilerin sağlıklarını korumak için gerekli tedbirleri almaları önerilmektedir.

ALERJİSİ OLANLARA "MASKE" UYARISI

Toz taşınımı, hava kalitesini olumsuz etkileyebilir ve özellikle alerji veya solunum sorunları olan bireyler için risk oluşturabilir. Bu nedenle, alerjisi olanlar ve astım hastaları gibi solunum güçlüğü çeken kişilerin dikkatli olmaları ve maske kullanmak gibi gerekli önlemleri almaları önerilmektedir.

14 İL DİKKAT

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün sarı kodlu uyarısı, Adana, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Hatay, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Siirt, Van, Batman, Şırnak ve Osmaniye olmak üzere 14 il için geçerlidir.

TOZ TAŞINIMINI SOLUMANIN ZARARLARI

Toz taşınımının solunması, solunum yollarında tahrişe ve iltihaplanmaya yol açabilir, kronik öksürük, nefes darlığı ve hırıltılı solunum gibi semptomları tetikleyebilir. Astım ve KOAH gibi kronik solunum yolu hastalıklarının şiddetlenmesine ve ilerlemesine neden olabilir.

Uzun süreli maruziyet, özellikle asbest gibi zararlı maddeler içeren tozlarla temas halinde, akciğer kanseri riskini artırabilir. Bu sebeple, tozlu ortamlarda çalışanların düzenli sağlık kontrolleri yapmaları ve solunum koruyucu ekipman kullanmaları, tozlu alanlardan uzak durmaları, iyi havalandırılan yerlerde çalışmaları ve toz seviyelerini kontrol altında tutmaları hayati önem taşımaktadır.

Akciğer fibrozu riski, özellikle endüstriyel tozlar ve bazı minerallerle temas ettiğinde artabilir, bu durum akciğer dokusunun kalınlaşmasına ve sertleşmesine, dolayısıyla solunum yetmezliğine yol açabilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.