Merkez Bankası'ndan flaş karar! Döviz ve altın hesaplarında değişiklik Resmi Gazete'de

Merkez Bankası'ndan flaş karar!  Döviz ve altın hesaplarında değişiklik Resmi Gazete'de
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), gerçek kişi altın ve döviz dönüşüm hesaplarının tarih koşulunda teknik değişikliğe gitti. Karar 18 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ ile Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ'de iki başlık halinde gitti.

Yapılan tarih bazlı değişikliklerle göre isteyen yurt içi yerleşik gerçek kişiler, 31 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla bankalarda mevcut olan altın, dolar, euro ve İngiliz sterlini cinsinden mevduat ve katılım fonu hesaplarını TL'ye çevirebilecek.

Merkez Bankası gerçek kişi dönüşüm hesaplarının tarih koşulunda teknik değişikliğe gitti. 30 Haziran 2023 olan tarih, 31 Ağustos 2023 olarak değiştirildi.

-Altın hesapları ile ilgili tebliğ ile tarih değişikliği yapıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), gerçek kişi dönüşüm hesaplarının tarih koşulunda teknik değişikliğe gitti. 30 Haziran 2023 olan tarih, 31 Ağustos 2023 olarak değiştirildi.

-Döviz cinsi hesaplarla ilgili tebliğe göre ise yurt içi yerleşik gerçek kişiler, 31 Ağustos 2023 tarihi itibarıyla bankalarda mevcut olan dolar, euro ve İngiliz sterlini cinsinden mevduat ve katılım fonu hesaplarını TL'ye çevirebilecek.

Değişiklikte bankada Doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı bulunanlar için "Hesap sahibinin talebi halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevirebilirler" ibaresi yer aldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası değişiklik tebliğleri yayım tarihi ile Resmi Gazete'deki şekliyle yürürlüğe girdi.

DÖVİZ HESABI TEBLİĞİ ŞU ŞEKİLDE

Merkez Bankası'nın değişikliğe gittiği tebliğ şu değiştirildi:

MADDE 1- 21/12/2021 tarihli ve 31696 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Sayı: 2021/14)’in 4 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Yurt içi yerleşik gerçek kişilerin 31/8/2023, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin ise 30/6/2023 tarihi itibarıyla bankalarda mevcut olan ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı bakiyeleri, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilir.”

MADDE 2- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı yürütür.

ALTIN HESABI TEBLİĞİ ŞU ŞEKİLDE:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından:

ALTIN HESAPLARINDAN TÜRK LİRASI MEVDUAT VE KATILMA

HESAPLARINA DÖNÜŞÜMÜN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ

(SAYI: 2021/16)’DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

(SAYI: 2023/26)

MADDE 1- 29/12/2021 tarihli ve 31704 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Sayı: 2021/16)’in 4 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Yurt içi yerleşik gerçek kişilerin 31/8/2023, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin ise 31/12/2021 tarihi itibarıyla bankalarda mevcut olan altın hesabı, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilir.”

MADDE 2- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Tebliğ hükümlerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı yürütür.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.