Bayram ikramiyesinde flaş gelişme! Emekli ikramiyesinde rakam değişti

Bayram ikramiyesinde flaş gelişme! Emekli ikramiyesinde rakam değişti
Türkiye'de bulunan 15,5 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi ve 2,7 milyon memur emeklisini bir miktar rahatlatması beklenen bayram ikramiyesinde yeni bir gelişme yaşandı. Emeklilere verilecek Cumhuriyet ikramiyesi 5 bin TL üzerine çıkabilir.

Geçim sıkıntısı ile pençeleşen milyonlar emekli Ekim ayında Meclis'ten çıkacak ek zam ve bayram ikramiyesini bekler durumda. Ankara kulislerinin verdiği bilgiye göre bir kereye mahsus Türkiye'nin kuruluşunun 100. yılı nedeni ile emeklilere 5 bin TL bayram ikramiyesi verilmesine kesin gözü ile bakılıyor.

Türkiye Emekliler Derneği bugün yaptığı açıklama ille emekliye verilecek 5 bin TL'nin yetersiz olduğunu emekliye verilecek bayram ikramiyesi için taleplerinin 10 bin TL olduğunu duyurdu.

Peki emeklilerin beklediği ek zam ve bayram ikramiyesinde son durum ne?

para1aamakine.jpg

OCAK 2024'TE EMEKLİ VE MEMUR MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?

Yüzde 15'lik toplu sözleşme zammı ve OVP enflasyon beklentisine göre yüzde 29,96'lık enflasyon farkı hesabını yapılıyor. Ancak memur ve emekli maaş zammına toplu sözleşme zammı da eklenecek. Refah payı hariç SGK, Bağ-Kur emekli zammı için ise yüzde 37'lik bir zam beklentisi var. Memur ve emekliler için ise yüzde 15'lik Ocak 2024 toplu sözleşme zammı ve yüzde 29'luk bir enflasyon farkı toplandığında yüzde 49-50 civarında bir zam olması olası...

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?


En düşük emekli maaşı Ocak ve Nisan'da yapılan artışla beraber 3.500 TL'den 7.500 TL'ye yükseltilmişti. Bu rakamın en düşük emekli maaşı olarak 10 bin TL ve üzerinde olması bekleniyor.

EMEKLİNİN BAYRAM İKRAMİYESİ EN AZ 10 BİN TL

TÜED Genel Başkanı Ergün, Cumhuriyet İkramiyesi talebini en az 10 bin TL olarak açıkladı.

paraa.jpg

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emeklilere verileceği konuşulan Cumhuriyet İkramiyesi'nin en az 10 bin lira düzeyinde olması gerektiğini kaydetti.


TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, Cumhuriyetin 100. yılı dolayısıyla emeklilere 5 bin liralık ikramiye verileceği yönündeki haberlere değinerek, bu yöndeki bir girişimi takdirle karşılayacaklarını söyledi. Büyük bir bölümü kıt kanaat geçinen emeklilerin dört gözle aylıklarına yapılacak artışı beklediğine dikkati çeken Ergün, şöyle konuştu:

EMEKLİ AYLIKLARI ARTIŞI YANINDA BAYRAM İKREMİYESİ DE ATMALI

Cumhuriyetimizin 100. yılı dolayısıyla emeklilere verileceği konuşulan 5 bin liralık ikramiye de ek bir gelir sağlaması açısından önemli. Fakat 5 bin liralık ikramiye ne Cumhuriyetimize yakışacak ne de emeklimizi mutlu edebilecek düzeyde. Cumhuriyet İkramiyesi en az 10 bin lira olmalıdır."

MECLİS'İN İLK GÜNDEM MADDESİ EMEKLİYE ZAM OLMALI

TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, milyonlarca emeklinin aylıklarına yapılacak zam için Meclis'in açılmasını dört gözle beklediğini belirterek, "Emeklilerimiz, hükümet yetkililerinin yaptığı açıklamaları dikkate alarak ekim ayında zamlı aylık almayı bekliyor.

Buna karşın, zammın kasım ve aralık ayında yapılacağı yönündeki iddialar emeklilerde derin bir kaygı ve tepkiye yol açıyor. Ekim ayında Meclis'in ilk gündem maddesi emeklilere zam olmalı. Çünkü milyonlarca emeklinin dayanacak gücü kalmadı" dedi.

EMEKLİNİN BAYRAM İKRAMİYESİ ALIM GÜCÜNÜ KORUMALI

TÜED olarak emeklilere bayram ikramiyesi verilmesi için uzunca bir süre mücadele yürüttüklerini anımsatan Ergün, bu mücadelelerinin 2018 yılında emeklilere biner lira ikramiye verilmesiyle başarıya ulaştığını anlattı. Bayram ikramiyelerinin 2021'de yüzde 10 artırılarak 1100 liraya yükseltildiğini aktaran Kazım Ergün, sözlerini şöyle tamamladı:

"Derneğimizin Araştırma Merkezinin çalışmasına göre, 2018 yılı mayıs ayında ikramiye 1.000 lira olarak ilk kez verildiğinde emeklilerimiz gramı 190 lira olan 24 ayar altından yaklaşık 5,3 gram alabiliyordu. O tarihteki alım gücünü korunabilseydi bayram ikramiyeleri bugün 2 bin lira yerine 9 bin lira civarında olacaktı. Bu nedenle emeklinin bayram ikramiyelerinin alım gücü, 2018'de ilk verildiği değere yükseltilmeli."

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.